torsdag 3 mars 2011

Kärlek när den är som bäst


Jag har precis läst Regn och åska av Håkan Lindquist. En kärlekroman som handlar om Oscar 17 år som åker med sin mamma till Estland. Där blir han förälskad och tillsammans med Rein, en jämnårig kille som är född samma dag. Titel anspelar på att Rein betyder regn och att Oscar låter som åska. Det är en finstämd berättelse som skickligt väver in Oscar och Rein i ett sammanhang som handlar om deras familjer, vänner, kulturella skillnader och deras identitet som älskande. Det är första gången för dem båda. Jag tycker att det är befriande att läsa en kärlekshistoria mellan två män där det är kärleken som är i centrum och att det faktum att de är två män inte är något problem för några andra än för några tokar i bakgrunden.
Bland sina kompisar hemma i Sverige Lina och Arvan blir Oscar en förebild, eftersom de ännu inte blivit ihop med någon. Han ger dem hopp och mod.
I boken finns också Oscars tankar om sin farfars bror Wilhelm, en sjöman som det finns några brev efter där det visar sig att han var tillsammans med en annan man. Oscar funderar en del över hur det var för Wilhelm att vara homosexuell. En bok för vår ostraighta bokcirkel kanske?

3 kommentarer:

Jennie sa...

Låter bra och ska läggas till läslistan.
Har någon läst Ung, bög och jävligt kär av Sandreyo?

K G biblioteksblogg sa...

Nej men boken ligger här brevid mig sedan någon vecka.

Karin. E sa...

Den finns här på skrivbordet så jag planerar i alla fall att läsa den.