tisdag 8 mars 2011

8:e mars - Internationella kvinnodagen

Idag, den 8:e mars, är det inte bara fettisdagen då man trycker i sig en massa semlor, utan det är även Internationella kvinnodagen (då man såklart även kan trycka i sig en massa semlor). Vad gör man på Internationella kvinnodagen då? Jo, man läser serier! Serier som gör att man får fett bra koll på kvinnohistoria och frågor som har med jämställdhet, kön, genus, feminism och sådant att göra.

Nu räknat jag bara upp några stycken, du kanske har fler förslag? Dela i så fall gärna med dig!

1. Allt av Liv Strömquist: i Hundra procent fettEinsteins fru och Prins Charles känsla ifrågasätter hon normer, hur män och kvinnor beter sig, varför vi lever som vi gör – och smackar på med en massa kvinno- och manshistorisk fakta. Bli både upplyst och ifrågasättande. Bonus: hennes seriealbum Drift, och att Prins Charles känsla dessutom går som teater på Hagateatern just nu. Spring och se!

2. Pärlor och patroner: 60 historiska kvinnoporträtt av Loka Kanarp är en rolig bok om framstående, udda och provocerande kvinnor genom historien, både mer och mindre kända. Lustiga och intressanta fakta om personer vi bör skaffa oss bättre koll på.

3. Den hemliga kroppen är en kort serie skriven av Sara Hansson som handlar om hur man som tjej ofta utsätts av andra yttre påtryckningar kring hur man ska vara, se ut och bete sig, än vad killar gör. En fin novell om hur man kan lära sig tycka om och bli kompis med sin kropp igen och om hur bra det är att ha andra tjejer omkring sig som kan stötta och peppa!

4. Jag är din flickvän nu + Så jävla normal av Nina Hemmingsson – ni kanske har sett Ninas serier på nätet eller i någon tidning? Korta serier, ibland bara en ruta, alltid i snart och vitt (färgmässigt). En bitsk huvudperson som tycker att hon själv är skitbra, och gärna talar om det vid alla tillfällen som ges. Många möjligheter till igenkännande fniss!

5. Avslutningsvis Fulheten och Mig blir du snart kär i, av Nanna Johansson. Nanna gör ”fula” teckningar och diskuterar könsroller – hur vi som tjejer och killar, män och kvinnor, förväntas vara och bete oss. Roligt och fyndigt är det – mer får du läsa själv.

1 kommentar:

Kristian sa...

Liv Strömquist är grym!