tisdag 22 mars 2011

Finlandssvensk fantasy


För den som är sugen på att läsa spännande, välskriven och originell fantasy med starka kvinnliga huvudpersoner kan jag rekommendera läsning av Maria Turtschaninoffs böcker.

I Arra: legender från Lavora (2009) möter man en flicka som föds oönskad som yngsta barnet i en stor familj. Ingen i familjen märker henne och hon blir inte tilltalad alls under sina första levnadsår. Hon håller till för sig själv i husets vrår, vandrar ut i naturen när hon lär sig gå för att fly hemmet. Hon är en betraktare och lyssnare. Hon lär sig naturens melodier, hon hör skogens, gräsets, eldens och vindens sång. Arra ses som efterbliven eftersom hon inte talar. Men hon kan tala. När Arras föräldrar dör i en brand blir hon och hennes systrar tvungna att flytta till en släkting i en hamnstad. Även här ses Arra som en börda. Men hennes förmågor ska snart göra sig påminda. En olycklig prins, en elak och girig styvmor, gudomliga vävar, krig och förtryck ... i denna berättelse finns allt. Klassiska sagoteman som blir som nya i Maria Turtschaninoffs berättelse där kvinnan är den som besitter enorma krafter.

Arra utspelar sig i en fiktiv medeltidsmiljö medan författarens senaste roman, Underfors (2010), utspelar sig i nutid i Helsingfors, kryddad med alla tänkbara troll och oknytt. Denna nutida berättelse gör sig faktiskt ännu bättre i kombination med författarens lite ålderdomliga legendskrivarstil. Sympatiskt är att båda böckerna är fristående berättelser vilket inte är helt vanligt i den här genren.

Inga kommentarer: