lördag 12 mars 2011

Ensamkommande flyktingbarn

Förra veckan gick jag och såg föreställningen Vem sover i natt? på Frölunda Kulturhus, en pjäs som riktar sig till 9:or och gymnasieelever. Pjäsen handlar om Ubah Musses liv och det är Ubah själv som står på scen och framför en monolog. Teatern är ett samarbete mellan Riksteatern och Röda Korset.

"Min berättelse börjar 1988 när jag och min mor flyr undan inbördeskriget som då bröt ut i Somalia. I flykten skildes jag från min mamma och jag kom ensam till Sverige. Då var jag åtta år och placerades så småningom på ett barnhem i Oskarshamn. Mitt namn är Ubah Musse och det här är min berättelse, mitt liv."

Det var en stark pjäs och stora känslor under en timme. Vem sover i natt? turnerar just nu runt i landet, så kommer den nära dig så passa på att se den.

Christina Wahldéns senaste bok I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig handlar också om att komma till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Här får man följa 16-åriga Ombeni som har flytt från Kongo. Det är också en mycket stark upplevelse av en vardag som ingen borde få uppleva.

1 kommentar:

...med näsan i en bok... sa...

Jobbar med "ensamkommande" och om allt går som det ska kommer hela personalgruppen att få se pjäsen i april.