torsdag 17 november 2011

Häxor, läxor och dödliga lektioner

Så löd den svenska titeln på strålande 80-talsfilmen Heathers, och det passar även bra då man vill prata om böcker som handlar om häxor och magi i den sk Urban Fantasy-genren. Och det har vi gjort på bokfikor på Askims och Högsbo bibliotek.
Internatskolor tycks vara the place to be om man vill hänga med magiker, häxor, varulvar, vampyrer och andra mer eller mindre mytologiska varelser.
Om man vill läsa på svenska kan man till exempel läsa någon av följande böcker (de två första finns även på engelska om man föredrar det):

Ögat över månskäran av Libba Bray
Gemma växer upp i den brittiska kolonin Indien i slutet av 1800-talet. Efter sin 16-årsdag börjar hon plötsligt få syner. Efter ett gräl med sin mamma springer hon iväg in i Bombays myllrande bazarer men får plötsligt en syn av ett mörker som närmar sig mamman som efter ett misslyckat försök att fly hugger en dolk i sitt eget bröst. Gemma hittar sedan sin mamma död och då pappan fullständigt bryts ner av sorg och drogmissbruk tvingas hon flytta till släktingar i England som genast sätter henne på en internatskola för unga kvinnor som skall utbildas för att bli perfekta hustrur.
På skolan bildas snart (med lite inspiration från en okonventionell lärarinna) ett litet ordenssällskap som med Gemmas hjälp (japp, hon besitter magiska krafter) tar sig till andra världar där de kan skapa vad de vill med hjälp av magi. De blir varnade för att ta med sig magin till sin egen värld, men då en av vännerna riskerar att giftas bort till ett kärlekslöst äktenskap med en gammal gubbe beslutar de sig för att ändå ta risken. Detta får naturligtvis hemska följder som vi sedan får läsa vidare om i del två och tre; Upprorsänglar och Längtans rike.
Vi får läsa om ett viktorianskt England med stränga regler för hur män och kvinnor ska vara, och unga kvinnor som inte vill infinna sig i rollen. Trevlig läsning för dig som gillar historiska böcker, lite kärlek, spänning och en hel del magi.

Den vita katten av Holly Black
Åh, det här är en av mina favoriter från 2010. Del två, Red glove, kom ut på engelska i år och ungefär samtidigt kom del ett ut på svenska vilket gjorde mig väldigt glad!
Böckerna utspelar sig i vår värld, men det finns magi. Magin kan tex innebära förmågan att ändra någons känslor, minnen eller skepnad genom beröring. Efter ett stort krig är magi förbjudet och magiska tjänster säljs endast på den svarta marknaden. Bokens huvudperson heter Cassel och tillhör en familj som sysslar med just detta. Alla besitter de en magisk förmåga, alla utom Cassel. Cassel går på en (ja, du gissar rätt) internatskola och han har en mörk hemlighet. Han har dödat sin bästa vän, Lily. Nu har han börjat drömma om en vit katt och dessutom börjat gå i sömnen - med ödesdigra konsekvenser...
Allt eftersom tiden går börjar Cassel ana att hans bröder döljer något för honom och han börjar nysta i detta. Det är väldigt spännande och mystiskt, och Holly Black skriver som vanligt väldigt bra och inlevelsefullt. Läs den! Nu!

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Det är väl knappast någon som undgått att höra talas om Cirkeln och på biblioteken har den varit utlånad sedan den kom ut i april. Här är det förvisso ingen internatskola det hela utspelar sig i, utan en helt vanlig gymnasieskola i svenska Engelsfors. Eller vanlig och vanlig, hade det varit i Joss Whedons Buffy-universum hade man varit övertygad om att skolan legat precis över en sk Hell Mouth - en portal till demonernas rike. Faktum är att likheterna med Buffy the Vampireslayer (eller Buffy och vampyrerna som tv-serien så gulligt hette på svensk tv) inte slutar där. Skola där mörka krafter regerar, en utvald ungdom (i det här fallet skulle det ha varit en, men kraften har delats upp på flera) med förmågan att slåss mot mörkrets krafter genom superhjälteförmågor, ett råd av personer som egentligen ska vara till hjälp men pga rädsla snarare motverkar den/de utvalda samt lärare som man inte vet om man verkligen kan lita på. Nu är det så att jag älskar Buffy så det är absolut inte negativt att en bok påminner mig om det, men det känns väldigt plagierat...
Detta innebär dock inte att Cirkeln är en dålig bok, tvärtom! Vi får följa ett gäng tjejers kamp mot mörkret utanför och inom sig själva. Deras hemförhållanden är inte de bästa och de har svårt att samarbeta med varandra vilket försvårar den gemensamma kampen. Författarna drar sig inte för att ta död på sina karaktärer vilket gör berättelsen ännu mer spännande!
Om du ännu inte läst Cirkeln, tycker jag att du ska göra det nu!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grethe: det är ju ingen hemlighet att cirkel författarna är stora buffy entusiaster, på bokmässan poserade de tex glatt i sina sunnydale high school tröjor. men det finns ju värre serier att vara inspirerad av =)

Grethe Ö sa...

Oooooooo, det visste inte jag. Vilka sympatiska personer! Men påminner det inte VÄLDIGT mycket om Buffy?? Vad tyckte du om boken?