onsdag 16 november 2011

Hälsningar från Jennifer!

Hallå alla läsare! Mitt namn är Jennifer och jag går i årskurs 9 på Gamlestadsskolan. Jag har under dessa två veckor, veckorna 45-46, praoat på Gamlestadens bibliotek. Det har varit en lärorik och lugn period, det perfekta stället att praoa på. Det är inte stressande men du blir inte heller uttråkad, då det finns saker att göra. Att praoa här är skönt, extra mycket när man går i nian, då man har prov, plugg och gymnasieval att tänka (bli galen) på.Nu vet jag inte vad jag ska skriva... Jo! När jag var här så började jag faktiskt läsa en bok (så klart jag gjorde det är ju faktiskt ett bibliotek, hem till tiotusentals böcker) som heter Den fjortonde bruden skriven av Meredith Ann Pierce, som jag haft ögonen på sedan tidigare. Jag fick höra/läsa om hennes triologi i svenskan när jag gick i åttan, då vi läste om just fantasy-genren. Men det har inte blivit förrän nu som jag har tagit mig tiden att läsa den. Det gick fort, jag läste ut den samma dag som jag lånade den. Sedan läste jag den andra boken och till slut den tredje, och sista, boken. De var helt okej, inte de bästa böcker jag har läst, men definitivt inte de sämsta. De var bra i den aspekten att de gick fort att läsa, varje bok bestod av kanske runt 200 sidor.
Handlingen var relativt enkel, då du följer samma karaktär och det inte är en massa mindre handlingar(även om det fanns några få).
Böckerna handlar om Aeriel, en träl till sakförarens dotter och hur hennes ägarinna blir kidnappad av en mörkerängel mitt framför ögonen på henne. En mörkerängel är, får man veta, en typ av vampyr-demon. Hon söker hämnd men även hon blir kidnappad av "ängeln", fast inte för att bli hans brud, som hennes ägarinna blev, utan för att jobba i hans slott, ta hand om hans fruar och sedan göra i ordning den fjortonde, och slutgiltiga, bruden när han hittat en lämplig kandidat. Aeriel påbörjar en resa för att uppfylla ett antal verser ur en dikt, som är en typ av profetia. Så följer berättelsen hur det gick för henne och mörkerängeln, och den Vita häxan som har skapat de mörkeränglar som finns och håller på att förstöra planeten. Något jag njöt av är att se hur Aeriel växer, inte bara fysiskt, utan som person, som karaktär. Jag älskar böcker då du märker hur mycket personen i fråga förändras och blir starkare.
Andra böcker som jag skulle rekommendera (och personligen älskar~) där även karaktären växer är till exempel: Vampire Academy-serien skriven av Richelle Mead, Harry Potter-böckerna, skrivna av ni-vet-vem;)(men för de som inte vet: J.K. Rowling) samt böckerna i serien om Eragon skriven av Christopher Paolini (är jag den enda som är helt hypad över den nya boken?!:D) Det finns ju fler böcker men det skulle inte få plats om jag skrev ner alla;P
Detta var mitt inlägg, rapporterat från Gamlestadens bibliotek, skriven av prao-elev Jennifer, ha en fortsatt trevlig dag.

1 kommentar:

Grethe Ö sa...

Åh, jag älskade de här böckerna när jag var ca 13!!! Läste om och om igen!