tisdag 29 november 2011

Ett fynd. En gåta. En livsfarlig jakt.

Raphael, Gardo och Råttan lever på en soptipp i Manila i Filippinerna.

De är föräldralösa och försörjer sig på att sortera sopor som de sedan säljer.En dag hittar Raphael en påse med en nyckel och en plånbok med pengar. Ryktet sprider sig snabbt att han gjort en fynd. Polisen kommer nästa dag och frågar ut alla vid soptippen om de hittat någon påse, så pojkarna förstår genast att den måste vara väldigt värdefull. Raphael blir förd till polisstationen och blir misshandlad av polisen för att förmå honom att berätta, men Raphael håller tyst. Pojkgänget samarbetar och lyckas lista ut att nyckeln i påsen går till en förvaringsbox på järnvägsstationen. Vad de hittar där är ett chiffer som verkar omöjligt att lösa. Det är här jakten efter lösningen på gåtan börjar, medan polisen är dem hack i häl. Det här är en riktigt spännande thriller och som samtidigt ger en bild av hur det är att leva det hårda livet i slummen i Filippinerna. Boken heter Box 101 och är skriven av Andy Mulligan.
Andy Mulligan har jobbat i 10 år som teaterregissör, men är nu lärare och har jobbat på Engelska skolan i Manila i flera år. Filmrättigheterna till boken är sålda, så boken skall bli film också.

Det finns fler böcker om gatubarn t.ex. Monika Zaks böcker om Alex Dogboy på Honduras och Offensiv Röda nunnan – en verklighetsthriller som utspelar sig i Guatemala, Robert Swindells bok Kallt som i graven om gatlivet i London och boken om Indiens gatubarn Vem vill bli miljardär av Vikas Swarup.


Inga kommentarer: