fredag 18 november 2011

Häxor, läxor och dödliga lektioner, del 2

Jo, det är ju så här att det finns hur många böcker som helst om häxor och magi, och jag tänkte tipsa om några till, den här gången för dig som gärna läser på engelska.

Once a witch av Carolyn MacCullough

Här har vi ett klassiskt upplägg som man kan känna igen från tex Holly Blacks White cat ; Once a witch handlar om Tamsin Greene vars familj sedan urminnes tider varit full av häxor, och den dag Tamsin föddes förutspådde hennes mormor att hon skulle bli den mest kraftfulla av dem alla. Nu blev det emellertid inte alls så, för Tamsins magi har ännu inte gett sig till känna trots att hon nu hunnit fylla 17 år. Hon lever istället i skuggan av sin äldre syster som har förmågan att hitta saker som försvunnit.

En dag när Tamsin jobbar i familjens butik, kommer det in en stilig, ung professor som misstar henne för hennes syster. Överväldigad av att stå i centrum hör hon sig själv säga att hon kan hjälpa honom hitta den familjeklenod, en klocka, som varit försvunnen i över ett århundrade. Jakten på klockan blir dock svårare än Tamsin någonsin kunnat tänka sig och hon dras iväg på en skattjakt genom tiden i vilken mörka familjehemligheter uppdagas och Tamsin hittar både sig själv och sin magiska kraft. Dessutom släpper hon lös en kraft som kan förgöra hela hennes familj.

Spännande, spännande! Och fortsättningen heter så klart "Always a witch"!


Hex hall av Rachel Hawkins

Töntigt omslag och klychig inledning till trots, tyckte jag att den här boken var riktigt bra. Den handlar om 16-åriga Sophie Mercer som när hon upptäcker att hon är en häxa använder sig av sin förmåga på alla olika lämpliga, och mindre lämpliga, sätt. När en kärleksbesvärjelse går fullständigt fel skickas hon till Hecate "Hex" Hall, en internatskola för häxor, hamnskiftare och älvfolk, där de ska lära sig leva utan att avslöja sina förmågor för vanliga människor.

Hon gör sig genast ovän med tre supersnygga (ooooo, hemskt oväntat) tjejer, blir förälskad i en stilig manlig magiker, blir förföljd av ett spöke och blir kompis med den mest hatade personen på skolan - den enda vampyren där. Ett mystiskt odjur har nämligen attackerat studenter och lämnat kvar en kropp tömd på blod.

Det handlar mycket om Sophies vänskapsförhållanden och hur hon hanterar livet på skolan. Det är ett spännande mysterium med vem som jagar studenter och en inte helt väntad upplösning. Uppföljaren heter Demon Glass.

Inga kommentarer: