fredag 8 november 2013

Om detta talar man endast med kaniner

Vissa dagar är världen så skrämmande
att jag inte vågar lyfta blicken från marken.
Vad som helst kan hända bara jag går över golvet
för att tända lampan.
Vissa dagar har jag en stor gaffel inkörd i magen
som vrider om tarmspagettin.
Vrid, vrid. 
 Nån som känner igen sig?

Att känna sig vilsen, osäker och utanför. Visst är vi många som känner igen oss i det. Och därför är denna bok inte bara en bok för 13-15-åringar, utanför för alla som lever och som inte tycker att det är en enkel sak.Vi får följa Kaninens uppväxt och alla svårigheter det innebär. Hur det är att aldrig riktigt känna sig helt rätt, alltid lite fel, lite för känslig, i relationer till alla andra, i en komplicerad värld.

Kanske har du läst Anna Höglunds barnböcker om Igelkotten och Mullvaden, eller Mina och Kåge? De har alltid varit några av mina favoritbarnboksfigurer. Jag kommer att låta Kaninen i Anna Höglunds nya bok bli en av dem. Dessutom tycker jag att bilderna i den här nya boken är ännu mycket bättre än några bilder Anna Höglund tidigare gjort. Titta på de fantastiska collagen!

Om detta talar man endast med kaniner är en bilderbok, en filosofibok, en diktbok, en konstbok. En bok som tål att läsas, analyseras och begrundas, många gånger. Jag tänker att den vore riktigt bra att använda i ett skolarbete i svenska, bild, filosofi, whatever! Hur som helst, bara läs den. Och lämna den till din pappa, granne, syrra, vän. Till vem som helst som nånsin haft en dag då det känns som hen har haft en gaffel inkörd i magen.

Ps. Den 25 november får vi veta om Anna Höglund får Augustpriset för årets bästa bok i kategorin Barn- & ungdomslitteratur 2013. Ds.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Den är så fin!

Hanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.