tisdag 5 april 2011

En bok med en psykopat


Splitter är en ungdomsroman som precis kommit ut på svenska, skriven av Charles Benoit, en amerikan som tidigare skrivit tre hylllade romaner för vuxna.

Jag gillade omedelbart boken, eftersom den har ett annorlunda tilltal. Den är skriven i duform, precis som Rachel Wings Hata Romeo. För mig är en del av tjusningen med att läsa att kunna bli någon annan och därför gillar jag Splitter eftersom duformen gör att det blir lättare att identifiera sig med huvudpersonen. Duform är alltså när man skriver du istället för jag, hon eller han, som här:

"Du nickar, men du tänker på Ashley Bianchi, och det har du gjort sen i juni, då hennes familj åkte i väg till sin sommarstuga uppe vid någon sjö. Du tänker att sommaren skulle ha blivit mycket bättre om hon varit hemma..."(Ur Splitter av Charles Benoit, sidan 10)

Boken handlar om Kyle, en ganska smart femtonårig kille som missköter det mesta. Han har sett igenom en hel del och därför har svårt att ha respekt för vuxenvärlden, som i många fall inte har någon vidare respekt för honom. Det finns inte så många som han gillar, men han har en lillasyster som han avgudar och så är han kär i Ashley, en tjej som han är bra kompis med men egentligen skulle vilja vara tillsammans med. Fritiden tillbringar med ett gäng som han tycker är ganksa misslyckat, de är småkriminella och pratar mest om sådant som de låtsas ha upplevt.

En dag börjar en ny kille på skolan, Zack. Han kommer från en finare värld som han låter Kyle komma in i. Men det är något märkligt med Zack, han är förtjusande och samtidigt elak och ser alltid till att hitta folks svaga punkter. Nu är han på jakt efter Kyles svagheter. Att det är så förstår Kyle tidigt och ändå kan han inte sluta umgås med Zack. Boken finns snart att låna här gör det!

Inga kommentarer: