onsdag 13 april 2011

Världsbokdagen 2011

Idag, den 13 april, firas det som kallas Världsbokdagen. Har du hört talas om den tidigare? Egentligen brukar dagen firas den 23 april, men i år är det på Påskafton i Sverige, och för att man ska kunna uppmärksamma dagen bättre, har man valt att fira den 13 april i år istället.

Firandet av Världsbokdagen kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien, där man sedan början av 1900-talet har firat skyddshelgonet St. Göran genom att ge bort en bok till en person man tycker om. Enligt tradition ska den som ger bort boken få en ros tillbaka.

Sedan 1995 är Världsbokdagen ett internationellt firande, och numer firar man genom att uppmärksamma böcker, det skrivna ordet och författare på olika sätt. Bland annat har Stadsbiblioteket stort författarbesök ikväll. Men trevligast tycker jag nog ändå det ursprungliga firandet låter – att ge bort en riktigt bra bok till någon eller några man tycker om, bara för att, eller för att kunna ge personen/personerna en bra läsupplevelse, är ju en jättefin idé! Helt i klass med vår egen Värsta boken-dag (läs här om förra årets Värsta boken-utdelning) skulle jag vilja säga. Fira på!

PS. Har du tips på hur man kan fira Världsbokdagen? Kommentera gärna med förslag!

Inga kommentarer: