torsdag 14 april 2011

Kapitulera omedelbart eller dö

Jag har läst en bra ungdomsbok igen. Våren verkar vara full av bra ungdomsböcker.Den här boken handlar om Mary och Lovely som går i nian. Det är Mary som är bokens jag. Mary och Lovely är bästa vänner, eller flickvänner, gränserna är otydliga och man skulle kunna säga att de lever i en egen värld, där de precis som i Splitter med hjälp av språket skapar en distans till världen, eller ett förhållningsätt som gör att de är mer eller mindre omöjliga att komma åt. Där finns humorn och en fejkad världsvana för att få ett övertag gentemot vuxenvärlden.

Men berättelsen har många bottnar. För den som vill gräva lite i Mary och Lovelys tillvaro hittar också mycket tragik. Lovely har det väldigt jobbigt. Hon har panikångest och orkar inte alltid gå till skolan. Berättelsen hintar om att hon är utsatt för någon form av övergrepp. Marys mamma har precis träffat en ny man och därför känner sig Mary övergiven. Bokens språk är alldeles fantastiskt. Varje mening skjuter som en pil. Eller vad sägs exempelvis om det här:

-På ungdomsmottagningen hittar jag och Lovely en broschyr om nåt som heter Klamydiadagen.
"Jaha", säger Lovely förvånat. "Well, why not. Jag är så jävla trött på Nationdagen"
( sidan 190, Nässling, Kapitulera omedelbart eller dö, Raben & Sjögren 2011)
Sanne Näsling är debutant och det känns väldigt roligt med en så här stark debut. Just nu är det dessutom kö på boken på Göteborgs folkbibliotek. Vill du köa på boken
så finns en länk till vår katalog här++

Inga kommentarer: