torsdag 7 april 2011

Tivolits baksida

På bussen till jobbet läste jag klart Bollkastaren av Viktor Algren (låna här). Det är en bok som riktar sig till alla er som haft riktigt kassa sommarjobb och extrajobb med dryga chefer och omöjliga arbetsuppgifter.

Ett sånt jobb har huvudpersonen Julius. Tillsammans med några kompisar jobbar han på sommaren på ett kringresande tivoli. Bakom alla glada barn, karuseller, tivolibås och blinkande lampor visar sig en helt annan sida. Julius och hans vänner tvingas slita, jobba och sen jobba lite till i tivolibåsen för en svart, blygsam timlön under en girig idiot till tivoliägare. För att dryga ut lönen fifflar vännerna med sina sålda lotter och hur många bollar de sålt (Julius får jobba i bollkastarbåset) och stoppar på sig ihopvikta sedlar. Rädslan att bli påkommen lurar hela tiden i bakgrunden. De extra pengarna och vänskapen mellan vännerna gör det hela uthärdligt för Julius, som i bakhuvudet har den gamla flickvännen Lena.

Detta är en av få(?) realistiska beskrivningar om hur det är att vara ung och tvingas ta skitjobb för att hanka sig fram men här finns också upprorslust mot det trista arbetet, (o)möjlig kärlek och stark vänskap. Bra!

Stick nu iväg och läs!

Inga kommentarer: