onsdag 14 april 2010

Litteraturvecka, Niklas Krog & bokomslag


I Göteborg finns något så strålande bra som en litteraturvecka ( i år vecka 12), då cirka 30 författare från hela Sverige åker runt i staden och besöker skolor och bibliotek för att träffa sina läsare. En kväll under den veckan presenterar sig alla författare för bibliotekarier och pedagoger. Bland annat så var Niklas Krog där och berättade om sin senaste bok Turk & Ayla, uppföljaren till Ingen rädsla. Nu har jag inte hunnit läsa boken men jag funderar på vad han sa angående omslaget. Han menade att förlaget hade valt
ett vitare, "tjejjigare" omslag till denna eftersom den är mer känslobaserad. Första boken, antar jag, ska då alltså signalera lite mer fartigt, killigt och spännande med sitt svartare omslag.
Han poängterade att det inte var hans egna val. Alltså, hallå, det är 2010. Det är så urfånigt och irritatitionslöjleväckande varje gång förlagen vägrar gå utanför de stereotypa ramarna. Jag som jobbar så mycket med böcker tycker det är jätteintressant med just bokomslag och funderar ofta just på hur förlagen tänker, i synnerhet då med ungdomsböcker. Vad hände med unisext?
I alla fall: boken är som sagt en fortsättning och handlar om basket, skola, vardag och kärlek. Turk är egentligen en blyg svennekille från Alvik som heter Mattias, Ayla är en tuff tjej med turkisk bakgrund från Rinkeby och de möts i baskethallen.

Låna boken här:

Inga kommentarer: