tisdag 27 april 2010

Att vara en Kaiserin och hur man startar en fri teatergrupp


Anna Jonsson som arbetar på Gamlestadens bibliotek tillsammans med mig lever ett dubbelliv. När hon inte är på biblioteket så är hon medlem i teatergruppen Teater Kaiserin. En teatergrupp med fem skådespelare som arbetar mycket med humor. Jag bestämde mig för att intervjua Anna för Collaget så att hon kunde berätta lite om hur man bär sig åt för att ha en fri teatergrupp och varför man gör det.

Varför bildade ni Kaiserin?
Vi var några tjejer som tyckte att det saknades något i teatervärlden och tänkte att då får vi göra det själva. Vi skriver vårt eget material och gör teater utifrån våra egna villkor. Traditionell teater är ganska manlig men i Kaiserin berättar vi om sådant som är intressant för oss tjejer som är med i gruppen.

Hur utmärker ni er?
Ja vi har nästan alltid kroppstrumpor på oss. Det är mycket humor. Vi driver med oss själva.

Ni har fått ganska mycket uppmärksamhet. Hur har ni bärt er åt?
Vi har hållit på ett par år. Vi började med en julshow. Första föreställningen kom våra kompisar och sedan tipsade de sina kompisar. Vi har också synts på gator, festivaler och klubbar.

Vad är det roligaste ni gjort?

Julshowerna är roliga. Vi passar bra i sketchformat.

Vad är nästa grej som ni skall göra?
Ett projekt där vi leker att vi är ett band The Kaiserins, ett band som kör alla genrer. Vi kommer att vara med på HBT-festivalen på Artisten den 15 maj mellan klockan 13-15.

Hur fick ni den bokningen?
Vi hörde av oss till dem eftersom vi velat göra något länge på HBT-festivalen i och med att vi alla är queera. Andra gånger är det arrangörer som hör av sig till oss.

Känner ni arrangörerna?
Jo det är oftast genom kontakter eller att någon har tipsat om oss.

Har du några råd till unga människor som vill starta en teatergrupp?
Samla folk som du gillar att vara med, som du inspireras och vill arbeta med. Sök er till något studieförbund för att få hjälp med lokal. Försök att få tag på en producent.

Vad är en producent?
Det är någon som orndar med marknadsföring, att boka spelningar och söka pengar. Sysslar med allt runt omkring som inte är själva teatern.

Betalar ni producenten?
När man börjar tjäna pengar får de 10% av intäkterna, så är det hos oss, men det är olika.

Tjänar ni några pengar?
Lite men det går till rekvisita. Men vi förlorar inte heller några pengar, det går runt.

Vill ni bli berömda?
Det är inte målet, men målet är att kunna hålla på med Kaiserin på heltid, så..
Alla som är med i gruppen arbetar eller studerar.

Vad är det som driver dig?
Att arbeta med teater och att ha roligt.

Här kommer ett klipp från ett bejublat framträdande på Möllevångsfestivalen 2009 med bandet The Kaiserin och låten Pussy pain

Inga kommentarer: