måndag 19 april 2010

Kärlek och familjetrassel på tigrinja

Vet du vad tigrinja är för något? Gissa! Nej, det är inte en brasse som spelar fotboll eller en portugisisk maträtt. Däremot är det ett språk med ett väldigt vackert alfabet som talas i Eritrea. Språket spelar en ganska stor roll i Simonette Schwartz bok Saba - sanningar och lögner (låna här) då familjen som berättelsen kretsar kring kommer just från Eritrea.

Saba är en 16-årig tjej som inte har det helt lätt. Hemma får hon ta hand om sina bråkiga småbröder och göra mat då mamman mest ligger i sängen och äter sömntabletter. Pappan har rest till Eritrea för att ta hand om farmor som är sjuk. Storebror Dede, som polisen hämtade mitt i natten, sitter i fängelse för grov misshandel.

I skolan är Saba populär och gjorde succé på skolans modevisning, halvgangstern Goran och dataspelsnörden Loke tävlar om hennes uppmärksamhet men betygen dalar då hon aldrig hinner plugga. Någon har hackat sig in i skolans databas och mejlat ut hemligheter om folk i klassen. Många har drabbats men inte Saba. Frågan är om hennes hemligheter står på tur. Och hur länge ska pappan egentligen vara i Eritrea? Och är Loke verkligen så schysst som han verkar?

Det här är en lättläst historia om hur jobbigt det kan vara att vara tonåring och försöka leva ett någorlunda normalt liv trots att man tvingas se efter sin familj samtidigt. Kärlek, vänskap och hemligheter som väntar på att avslöjas. Läs nu!

Inga kommentarer: