måndag 24 juni 2013

"Det här är ingen film med lyckligt slut" av Staffan Cederborg

Nypon är 15 snart 16 och har svart tejp runt huvudet. Eller det känns så. Hans farmor har just gått bort och han känner sig lurad. Livets film är inte full av lyckliga slut. Allt ordnar sig inte till slut. Ibland dör folk utan anledning. Allt känns trist och meningslöst. Han är fullt medveten om att andra tycker att han är konstig - men han försöker bara andas - få kontroll igen.

Innan Nypons farmor gick bort gav hon honom ett rött rubinhalsband (egentligen en röd glassten, men värdet ligger i betraktarens ögon). Hon ville att han skulle ge det till tjejen han älskar. Och en dag möter han henne. Kärleken. Ramona går i parallellklassen och är ihop med den två år äldre Timmy. De närmar sig försiktigt varandra men Nypon är säker på att hans känslor är obesvarade.

Någon som däremot visar mer intresse för honom är hans klasskompis Hanna. Hanna är den tysta, ensamma tjejen i klassen som ingen ser eller bryr sig om. Hon söker kontakt med Nypon då han verkar vara den enda som förstår henne. Men Nypon vill inte förstå, utan har bara ögon för Ramona. Hanna som skickar otaliga mail till honom blir mer och mer övertygad om att hon inte vill finnas. Och hennes (rop på hjälp) mail blir alltmer desperata. Till slut ser hon ingen annan utväg och skickar ett sista rop på hjälp innan det är försent. Nypon ser till slut hennes desperation men frågan är om han hinner fram i tid.

På 128 sidor har författaren lyckats fånga livets med och motgångar. Boken börjar väldigt dyster och titeln skvallrar om att slutet inte kommer att vara bra. Men genom berättelsen utveveckling, sida efter sida, djupnar historien och titeln får en annan innebörd. Livet är ingen film med lyckligt slut utan en historia som man skapar själv. Där man själv får bestämma fortsättningen, både genom det man gör. Men också genom det man väljer att inte göra.

En lätt bok att läsa med djupt innehåll. Låna den här!

Inga kommentarer: