torsdag 4 juli 2013

Matchad

Dystopierna bara fortsätter att välla in på ungdomsavdelningen. Igår avslutade jag Matchad, första delen i en triologi (andra delen heter Korsad och har också utkommit på svenska), av Ally Condie.

Någonstans där i framtiden styr samfundet alla medborgare: de föder dem med portioner uttänkta för varje individ, bestämmer deras arbeten, väljer ut vilka dikter och böcker som får läsas och hittar ens perfekta partner. Allt är helt enkelt matchat perfekt för ett perfekt samhälle. 17-åriga Cassia har alltid trott på Samfundet och tyckt att livet är det bästa just tack vare att Samfundet ordnar med allt så fint. Men så kommer den dagen då hon ska matchas ihop med sin framtida partner och något går fel. Cassia börjar tvivla på Samfundet och börjar inse att under den välpolerade ytan så är kanske inte allt så perfekt. Och så finner hon att kärlek kanske inte kan matchas av någon annan. För den kanske man finner själv. Som i Ky. Killen som liksom alltid funnits där men varit utanför eftersom det är något udda med honom.
Spännande. Möjligen lite utdragen som det ofta blir i redan planerade triologier. Kommer säkerligen att filmas.
Det jag tycker bäst om med dystopierna är den underliggande revolutionstanken. När människor liksom har låtit allt gå för långt med toppstyrning och framtidsrobotsamhället så börjar det att pyra av uppror. Precis som de senaste årens uppror som pågått i flertalet olika länder där folk har fått nog av de styrandes maktcentra. Mer uppror. Mer revolution. Mer hopp om en annan värld. Mer kärlek.
Den officiella webbsidan hittar du här.
Kolla här om boken finns inne.
Bubble MatchedBubble Crossed Bubble ReachedInga kommentarer: