fredag 7 juni 2013

Japansk speldröm!


Studio Ghibli har gjort sig kända för framför allt animatören Hayao Miyazakis fantastiska filmer, som Min Granne Totoro, Det levande slottet och Spirited Away. Ni No Kuni är det andra spelet från studion men det första som lanserats utanför Japan. (Tyvärr finns det bara till Playstation 3 på biblioteket)

Spelets huvudperson är Oliver som lever tillsammans med sin mamma. När modern plötsligt och mystiskt går bort dyker en varelse från en annan värld upp. Enligt varelsen så är de två världarna parallella och alla människor hör ihop med någon i den andra världen. Olivers mamma hör ihop med en mäktig magiker som blivit fängslad av en ond demon. Om han lyckas befria magikern så kanske det finns en chans att denne kan rädda mamman. Därmed kastar sig Oliver ut i den parallella världen för att lära sig att bli trollkarl så att han kan utmana ondskan. Till sin hjälp har han olika ”familiars” och karaktärer som han blir vän med under äventyrets gång. På vissa sätt påminner därmed Ni No Kuni både om Heroes of the Might and Magic och Pokémon.

Älskar man, som jag, Studio Ghiblis fantastiska äventyr och underbara animationer är Ni No Kuni en ren fröjd att spela. Med de för studion så typiska animationerna och musik- och ljudeffekterna är det som att titta på en av filmerna men samtidigt ha möjligheten att interagera och styra händelseförloppet, vilket förstärks ytterligare av de charmerande filmsekvenserna som utgör ungefär hälften av spelet. Är man ute efter ett fartfyllt och actionspäckat spel kommer förmodligen Ni Non Kuni upplevas som enformigt och långsamt, men för dem som prioriterar en tät och fascinerande berättelse och trollbindande vackra miljöer är detta någonting man inte bör missa!


Inga kommentarer: