onsdag 29 februari 2012

Manga

Hej, jag heter Tintin och praktiserar på Gamlestadens bibliotek. Jag är även väldigt intresserad av manga.

Ordet manga betyder på ett ungefär ”fria bilder” på japanska och är också namnet på en seriestil/teckningsstil från japan.
Oftast läser man från höger till vänster. Men det finns även mangaböcker där man läser från vänster till höger. Men dom är inte lika vanliga.
I japan så finns manga i alla möjliga former så som serieböcker, matteböcker, kokböcker och tidningar (t.ex. Shonen Jump och Shojo Stars). En hel del manga animeras, vilket både kan vara bra och dåligt då animen ibland kan skilja sig en hel del från den ursprungliga mangan.
Och om man är riktigt intresserad av manga/anime eller japansk kultur finns det också manga/anime konvent att gå på. Dessa event brukar hålla på i 3-4 dagar. Sovsalar finns också där och inne på själva eventlokalen kan man både spela spel, shoppa och ha kul.
Många på konventen cosplayar, vilket innebär att man klär ut sig till en karaktär från ett spel, en film eller manga/anime.

Manga tips:

High School Debut

Haruna är en sportig tjej som älskar baseboll men har inför gymnasiet bestämt sig för att bli populär bland killarna. Hon läser tidningar, böcker och en hel del annat för att bli så attraktiv som möjligt. Men trotts allt hon läst sig till så är det ingen som visar intresse. Men en dag träffar Haruna Yoh.
Yoh är ett år äldre än Haruna och absolut inte intresserad av tjejer. Men när Haruna en dag senare märker att Yoh går i samma gymnasie som henne bestämmer hon sig för att Yoh ska bli hennes coach och coacha henne så att hon kan bli populär. Ibörjan går Yoh inte med på det, men efter ett tag ger han med sig, på ett vilkor: att Haruna inte får bli kär i honom.

Jag själv brukar inte läsa kärleksböcker över huvudtaget men föll pladask för den här. När jag väl hade börjat läsa kunde jag inte sluta. Serien har 13 volymer med en hel del inslag av fantastisk humor.

UzumakiUzumaki betyder spiral på japanska och är en manga av Junji Ito.
Mangan handlar om en by där en efter en helt plötsligt blir besatta av spiraler, vilket leder dom till mystiska och hemska öden där de i slutändan dör.
I mangan får man följa Kirie och hennes pojkvän Shuichi då de tillsammans försöker överleva spiralerna.

Uzumaki är en skräckmanga och inget jag skulle rekomendera för yngre då en del bilder inte lämpar sig för barn. Men i sin helhet är mangan otroligt spännande och en riktig utmaning för de som vågar.


Låna Uzumaki här och High School Debut här.


/Tintin

Inga kommentarer: