tisdag 6 september 2011

Hallå! Grethe här, ungdomsbibliotekarie på Högsbo bibliotek och även med i gruppen som köper in manga till alla bibliotek i stan. Jag tänkte därför passa på och tipsa om några av de nya mangaserier som nu finns utspridda runt om i Göteborg:


Bunny Drop av Yumi Unita. Finstämd berättelse om Daikichi, en man i 30-årsåldern, som vid sin morfars begravning får reda på att morfadern har en 6-årig dotter - Rin. Familjen är chockad över detta och vägrar befatta sig med flickan, vilket irriterar Daikichi så mycket att han själv tar på sig ansvaret för henne. …detta trots att han egentligen inte tycker särskilt mycket om barn. Man får sedan följa Daikichi och Rin då de lär känna varandra och lär sig leva tillsammans. En hel del existentiella frågor och tankar om vad det innebär att vara en familj.
Black Gate (del 1-3 i en volym) av Yukiko Sumiyoshi. En science fictionberättelse som utspelar sig i en värld där människors själar passerar genom olika portaler. När en människa dör öppnas i de allra flesta fall en ”vit portal” genom vilken själen färdas vidare till en annan värld; men ibland öppnas ”svarta portaler” som kan rycka själar ur levande människors kroppar. Senju är en så kallad Mitedamachi, en sorts agent som kan frammana och stänga portaler och därmed även rädda människors själar. Senju räddade en gång livet på en pojke, Hijiri, och tar nu hand om honom. Hijiri upptäcker allteftersom sina egna förmågor och utvecklas mer och mer genom berättelsens gång.


Chi’s sweet home av Konami Kanata. Underbart söt liten manga om kattungen Chi som går vilse och inte hittar tillbaks till sin mamma. Hon träffar på en familj som tar hand om henne trots att de egentligen inte får ha djur i sin lägenhet. Varje bok är fylld av korta berättelser om vardagliga händelser, som tex veterinärbesök, ofrivilligt bad och möten med andra katter. Vi får läsa Chis tankar, kortfattat uttryckta, ungefär som man kan tänka sig att en katt tänker. Extremt charmigt!


Library Wars av Kiiro Yumi. Detta är en skildring av en näraliggande framtid där Japans regering satt samman en kommitté för att göra sig av med vad de anser är olämplig litteratur. Personalen på biblioteken sluter sig samman för att skydda sina bestånd, och med hjälp av sina lokala politiker bildar de en militärstyrka för att försvara biblioteken och vad de står för. Huvudpersonen är en ung kvinna vid namn Iku Kasahara som länge drömt om att gå med i Bibliotekens Försvarsstyrka men som när hon väl blir rekryterad stöter på en hel del problem. Library Wars är en actionspäckad serie och dessutom ett tydligt ställningstagande i debatten om censur.


Cross Game av Mitsuru Adachi. Baseball och kärlek i en manga av Mitsuru Adachi, en av Japans mest framgångsrika mangaskapare. Många av hans serier har blivit anime och spelfilm. Han är främst känd för serier som kombinerar sport och kärlek och Cross game är ett typiskt exempel på en sådan. Den handlar om en pojke som heter Ko, en familj med fyra systrar som bor på samma gata, och Baseball. Karaktärerna utvecklas genom seriens gång, både ålders- och karaktärsmässigt.


Eftersom manga nu köps in centralt för hela stan innebär det att de (precis som bland annat film och tv-spel) kan finnas på vilket bibliotek som helst i stan beroende på var de lämnas igen, men det är bara att beställa det du är intresserad av precis som vanligt!

Inga kommentarer: