torsdag 25 augusti 2011

En klassiker du inte glömmer i första taget

Ibland träffar jag elever som har temat första världskriget och som vill ha en klassiker som handlar just om detta krig. Det finns några att välja bland men en som du garanterat inte kommer att glömma är Johnny var en ung soldat av Dalton Trumbo (låna här). Boken skildrar hur soldaten Joe Bonham träffas av en granat under första världskriget. När han vaknar upp på sjukhuset har hans ögon, öron, näsa och mun sprängts bort och armarna och benen är amputerade. Hans hjärna och hjärta fungerar perfekt och han finner sig vara fången i sin egen kropp där han ligger som en grönsak i sängen. Hans enda sätt att kommunicera med omvärlden är att banka huvudet i sänggaveln.
Genom minnen och drömmar minns han sitt liv före skadan, om uppväxten i Colorado och hur han skickades över havet för att delta i kriget. Han funderar över krigets mening och frihetens pris.

Det här är en bok som framför allt handlar om krigets fruktansvärda konsekvenser, om dess meningslösa grymhet bortom all propaganda och ideal om mod och ära. Som sagt, läs och du glömmer inte i första taget.

Inga kommentarer: