onsdag 19 januari 2011

Mardrömslik robinsonad i science fictiondräkt

DEN GRÖNA CIRKELN av STEFAN CASTA

4 ungdomar (två flickor och två pojkar) på en internatskola försvinner. De har bildat ett hemligt sällskap de kallar Den gröna cirkeln, som vill försöka göra världen bättre. Hela berättelsen bygger på en dagbok och filmer de efterlämnade.


Det har regnat i flera dagar och vinden har tilltagit och stigit till orkanstyrka. Bilar och träd rycks loss och flyter iväg tillsammans med skolans trädäck där ungdomarna sittter och pratar medan de förundras över det otroliga ovädret. De flyter omkring utan att veta hur länge eller var de är. Tills sist landar de vid en öde strand med gulaktig lera. Inga blommor eller växtlighet finns, förutom de vita fåglarna som flyger ovanför dem ser det inte ut att finnas något liv.
De livnär sig på musslor, fisk och maneter. Klimatet är förändrat. Värmen hettar och solen är farligt stark. Stora översvämningar avlöser värmen och den starka solen.
Ungdomarna börjar undersöka platsen de hamnat på och beger sig ut på upptäcksfärd och finner ett övergivet hus. Allt är mystiskt och underligt. De bestämmer sig för att dela på sig för att se om det finns fler människor eller djur som överlevt. De har nämligen sett fotspår i sanden, små fotavtryck.
Inga kommentarer: