tisdag 19 oktober 2010

Barsakh - skärseld


Jag tänkte tipsa om en bok jag precis läst; Skärseld.

Boken utspelar sig delvis på Gran Canaria dit norska 15åriga Emelie åkt på semester med sina föräldrar och sin lillebror. Emelie har stenkoll på sin vikt och äter ohälsosamt lite. Dessutom är hon ute och joggar en hel del, givetvis även på semestern. En dag när Emelie är ute och joggar ser hon en sliten båt flyta mot land. En pojke i hennes egen ålder hoppar av båten och försöker dra den i land med hjälp av ett rep fäst i fören. Den utmärglade pojken försvinner under ytan och Emelie hoppar i och får upp honom och drar båten i land.

Så möter 15 åriga norska Emelie 17åriga Samuel från Ghana.

Samuel har gett sig av från Ghana för att söka sig till ett nytt liv i Europa. Ett liv där han kan få ett jobb med en lön som han kan överleva på och ändå ha råd att skicka pengar hem till familjen. I 24 dagar har han och de andra rest, först med stadig takt, men sen bensinen tog slut har de flutit fram och hoppats på att nå land. Maten är slut och flera av dem har dött under resan. Men nu väntar dom ett bättre liv i Europa. Eller? Och hur mycket kan Emelie hjälpa till?

Man får följa Samuel från att han börjar resan mot Europa till att han och Emelie skiljs åt. Boken handlar om både situationen för de som försöker ta sig in i Europa; men tar även upp kroppsideal och anorexi. Flera på båten som Samuel har åkt med har dött av svält på vägen samtidigt som Emelie har svält sig själv för att hålla sig smal.

Boken handlar om viktiga ämnen och väcker förhoppningsvis tankar hos läsaren, det gjorde den hos mig iaf.

2 kommentarer:

Sofia sa...

Kan man månne räkna den här boken som en bok om främmande kulturer? Ska nämligen läsa en sådan bok i skolan och funderar ev på denna...

Anonym sa...

Hmmm, jag skulle nog säga nej. Det var inte någon direkt fokus på olika kulturer i afrika utan mer på situationen för många som försöker ta sig till europa, hur det går till och så..