torsdag 25 mars 2010

Kyrkogårdsboken - Niel Gaiman

Niel Gaiman är för mig mest bekant som författare till den härligt otäcka skräckromanen Coraline som är skriven för barn (eller i alla fall så står den placerad så i biblioteket). Men han har ju även skrivit fantasy/skräck/serier för vuxna. Till exempel romanen Stardust och kultförklarade serien The Sandman.

En familj mördas och det yngsta barnet lyckas undkomma genom att ta sig in på den närliggande kyrkogården. Där tas han om hand av paret Owens, som visserligen är döda och spöken sedan länge, men som ändå gärna tar hand om ett barn. Han växer upp och får namnet Ingenman Owens men kallas för Ingen. Kyrkogårdens invånare blir hans familj, vänner, lärare och förebilder. Han får lära sig allt om livet på kyrkogården och i möjlig mån om världen utanför- även om kunskapen om den världen ibland är något föråldrad. Ingen lockas av världen utanför, men där på andra sidan staketet lurar faran i den outtröttlige mördaren Jack.

Liksom Coraline och Stardust kommer Kyrkogårdsboken att filmatiseras. Det kan nog bli hur bra som helst. För boken är bra, läs läs!

Finns boken inne?

2 kommentarer:

Melissa sa...

En av mina favoriter. Men den kräver sin läsare.

Gullan sa...

Jag lånade den på biblioteket som ljudbok på engelska med författaruppläsning och gillade den verkligen. Skulle säga att den nog uppskattas av vuxna nästan mer än av barn. Lite som med Boktjuven...