tisdag 9 mars 2010

En grafisk roman om en svår uppväxt


När ni läser rubriken ovan så kanske ni frågar er vad en grafisk roman är eller också undrar ni kanske vad en svår uppväxt är. Den senare frågan kan jag dess värre inte svara på, den har inget precist svar och det kanske är tur det, eller också är det tvärtom, en himlans otur.

Men jag kan istället försöka mig på att förklara vad en grafisk roman är. Man brukar säga att en grafisk roman är som en längre tecknad serie med lite svårare handling än en vanlig serie. Så man skulle kunna säga att den grafiska romanen inte direkt är någonting för nybörjarläsaren. Det stämmer åtminstone på Husfrid av Alison Bechdel som är en bok som stämmer in på klycshan "svår att lägga ifrån sig."

Husfrid är en berättelse att gråta till som handlar om Alison eget liv. Ett enkelt sätt att förklara handlingen är att säga att det handlar om hur när Alison i samband med att hon själv berättar för sina föräldrar att hon är homosexuell får reda på att hennes far är homosexuell. Strax därefter tar fadern livet av sig. När sedan Alison tittar tillbaka på sitt liv med de nya pusselbitar som hon fått så får hon se andra saker än vad hon såg när hon var barn.

Det blir oerhört intressant och många saker som man som läsare inte riktig kan veta, men får ana sig till, som exempelvis varför det alltid fanns någon ung man vid sidan av pappan. Den stackars pappan som levde i en tid inte så långt härifrån då homosexualitet var något som skulle botas. Romanen lyckas förmedla en kärleksfull bild av den stundtals lite märkliga pappan, som självklart hade stora problem med att försöka vara en helt vanlig pappa. Vad nu en vanlig pappa är.

Det här är ingen ungdomsbok, utan en roman som passar unga läshungriga från kanske 19 år.

Inga kommentarer: