fredag 22 augusti 2008

Döden döden döden
Döden är märklig och samtidigt alldeles självklar. Vi lever i det tjugonde århundradet, eller ja det beror förstås på vilken tidräkning vi bestämmer oss för att följa. Men allt känns i alla fall väldigt modernt och kontrollerbart. Det finns avancerad teknologi som kan hjälpa dig med precis nästan vad som helst, som exempelvis att få ett hjärta att slå. Vi har försäkringar och budgetplaner. Över hela världen finns människor som ägnar hela livet åt att planera, fundera och bygga trosriktningar om hur det är efteråt. Men när det väl har hänt så går det inte att skydda sig. Då är det bara döden. En skräckupplevelse av att vara drabbad av det som egentligen inte borde få plats i denna högteknologiska tid då man till vardags tror att det finns skydd mot allt otäckt. Sorgen och tiden är då det enda som så småningom kan få oss att acceptera, så har det varit i årtusenden. Döden tycks mänskligheten tydligen aldrig lära sig att leva med. Och varför skulle vi? Döden är ju livets motsats.

Några böcker som handlar om detta märkliga och samtidigt alldeles självklara är
”Livet på en kylskåpsdörr” av Alice Kuippers. Huvudpersonen i boken är femtonåriga Claire som bor tillsammans med sin mamma. De lever båda ett ganska hektiskt liv och kommunicerar mestadels med varandra genom meddelande på kylskåpsdörren. Romanen bygger helt och hållet på dessa kylskåpsmeddelande och består därför av korta stycken. Ändå lyckas Kuippers bygga upp en nyanserad bild av Claire och hennes mammas vardagsliv. Samtidigt som ledsamheten över att den dödliga sjukdomen tar sig in i familjen.

”För bra för att dö” av Christina Wahlden handlar om Stella, en tonåring som lever ett ensamt och olyckligt liv. Hon planerar sitt självmord och börjar att besöka en självmordssajt på nätet. Där får hon kontakt med en kille som visar sig gå på samma skola. Tillsammans planerar de att ta livet av sig tillsammans.

”Innan jag dör” av Jenny Downhamn har det skrivits om tidigare i denna blogg. Om sextonåriga Tessa som har leukemi och att hon inte har så lång tid kvar att leva. Hon gör en lista med saker som hon vill hinna med innan hon dör. Högst på listan är att bli av med sin oskuld.

Inga kommentarer: