tisdag 26 augusti 2008

Dans & teater för folket?


Nu är Göteborgs Dans- och teaterfestival slut för denna gången och några av er kanske inte ens visste att den har pågått i lite mer än en vecka. Själv har jag besökt ett av de många seminarier, under namnet Open Lab, som erbjuds i festivalprogrammet. Under namnet Utopi eller? hölls en paneldebatt på Röhsska muséet angående hur teater- och dansutbildningarna ser ut idag. Vilken praktik lärs ut? Bland publiken fanns många studenter och för alla er som är intresserade av att börja studera är det också intressant att veta hur konstnärliga utbildningar är upplagda. Bara antagningsprocesserna kan vara mycket svårgenomträngliga. En del skolor kräver att man har mycket teoretisk bildning när man ansöker, andra går enbart på intervjuer och så vidare. Men den stora frågan: Hur väl svarar utbildningen mot marknaden? Det vill säga, vem skall konsumera den konst som lärs ut? Vem går och tittar på de föreställningar i dans- och teater som erbjuds? Den frågan kom man aldrig tillfredsställande nära.

Efter att ha sett två föreställningar under festivalen, en dansföreställning och en teaterföreställning, kan jag konstatera att det inte är någon lättsmält konst som erbjuds. Men det var två helt fantastiska föreställningar som man borde våga se trots att man inte har några förkunskaper. Och man kan definitivt inte säga att dans är tråkigt, dans är inte bara synonymt med balett. Dans berättar en historia lika god som någon pjäs eller roman.

Funderar du på att börja studera teater eller vill gå vidare från gymnasiet till högre studier så finns det mycket bra information om studier på Göteborgs bibliotek och medborgarkontor.

Böcker om dans och teater hittar du också på biblioteket.

Dans & -teaterfestivalens program går fortfarande att läsa på hemsidan.

Inga kommentarer: