onsdag 23 juli 2008

Tecknat seriealbum blir tecknad film

Nu har det uppmärksammade seriealbumet Persepolis av Marjane Satrapi blivit film och kommit ut på DVD. Stämningen från teckningarna finns bevarade i filmen och den är fängslande rakt igenom.

Som många serieromaner idag är Persepolis delvis självbiografisk och handlar om en ung flickas uppväxt i Iran, en stark och modig tjej som upplever revolutionen i Iran 1979. Satrapi själv, som idag bor i Frankrike med sin man (som för övrigt har växt upp i Sverige) har sagt att hon med sina teckningar och serieromanen vill berätta för folk hur människorna i Iran verkligen hade det.

Både serieromanen och filmen Persepolis är en viktig historielektion samtidigt som den beskriver en ung flickas turbulenta uppväxt då hon skickas till Wien för att studera för att fly undan kriget motIrak. Berätta gärna för era lärare om filmen så kanske ni kan se den i skolan eller låna den på biblioteket där den snart kommer att finnas rykande färsk.

Ni som inte har läst serieromanen (finns flera delar) kanske blir nyfikna på att läsa den efter att ha sett filmen. Låna här

Läs mer om konstnären och illustratören Marjane Satrapi här

Inga kommentarer: