fredag 21 december 2012

Ny serieroman

Egentligen borde jag tipsa om en  bok som ger julstämning. En sådär lagom mysig bok som gör att man vill krypa upp i soffan och bara läsa. Men nej. Inte denna gång.

Jag tänkte istället passa på att tipsa om en ny serieroman. Män som hatar kvinnor. Första boken i Milleniumtriologin av Stieg Larsson. Denna serieroman är ett välgjort återskapande av boken. Manuset har den skotska kriminalförfattaren Denise Mina skrivit. Och det är Leonardo Manco och Andrea Mutti som har tecknat. Mina och Manco har tidigare samarbetat i DC Comics serie Hellblazer.

Här har de gjort ett bra jobb med att återskapa dramaturgin i berättelsen och den obehagliga känslan (som i alla fall jag fick av att läsa första delen i historien). De har med utrycksfulla bilder och snabb dialog fått fram de viktiga hållpunkterna i berättelsen. Helt klart imponerande. Vissa uppslag är helt fri från dialog och man låter helt enkelt bilderna tala för sig själva.

Milleniumtriologin kommer att ges ut i 6 delar. Varav Män som hatar kvinnor är den första delen. Det planeras bli 2 delar av varje bok. Och visst det är absolut ingen feelgood roman. Men gillar du Milleniumtriologin som bok eller film, kommer du inte att bli besviken.

Nu ska jag återgå till lite mer julig läsning...

God jul på Er alla!

tisdag 18 december 2012

Stora boken om...

Jag gillar uppslagsböcker. Böcker som sammanfattar saker och ting på ett överskådligt vis. Det ska vara lättillgängligt och gärna rolig läsning. Därför blev jag väldigt förtjust när jag fick se dessa två böcker. Stora boken om filosofi och Stora boken om psykologi. Här hittar man kortfattat allt man behöver veta om dessa ämnen.


Stora boken om filosofi tar upp 2000-års filosofi. Från antiken (700 f.kr) till samtidens filosofi (1950-). På 352 (!) sidor. Pythagoras, Konfucius, Aristoteles, Francis Bacon, Kierkegaard är några av tänkarna som omnämns i boken. De som har skrivit boken är professorer, författare, filosofer och föreläsare.

Stora boken om psykologi har ett liknande upplägg. Här avhandlas de psykologiska rötterna, behavorism, psykoterapi, kognitiv psykologi, social- utvecklings- & differentiell psykologi. Med mera. Även denna bok är på 352 sidor.

Så om du undrar vem som yttrade rader så som: "Förnuftet har inget kön" eller  "Fantasin beslutar allt". Eller om du vill veta varför det bara är goda människor som blir deprimerade. Kolla in dessa två böcker.

fredag 14 december 2012

Kurt Cobain finns inte mer
av Hanna Jedvik

Jag lyssnade också på Nirvana och gjorde blandband. Nu finns mina blandband på Spotify. Kassettband, MTV, festival på omslaget. THE CURE, SISTERS OF MERCY , Boys don´t cry, det klottras i kollegieblock. "”Pornography är The Cures bästa album”,säger du. ”Nej, Disintegration”, säger jag." Alex och Lovis hittar varandra redan första dagen på gymnasiet. En fantastisk, stark och speciell vänskap utvecklar sig. De kan prata om känslor, livet och om allt i timmar. De pratar om det som är vackert. Deras relation växer och utvecklas, hur långt kan man gå när det gäller kärlek? Alex en destruktiv konstnärsjäl som har det jobbigt hemma med en auktoritär och styrande pappa. Lovis märker att Alex sakta börjar förändras och drar sig undan från henne och andra. Hon försöker att nå honom och finnas där föralltid. Men ibland drar hon sig undan. Vemodigt, vackert med många spännande musik- och tidsreferenser. Jag gillar formen och tycker om språket. Hanna Jedvik har också skrivit Snart är jag borta, som jag är sugen på att läsa.

Boken finns att låna här.

torsdag 13 december 2012

Magi och rävar.

Det har kommit en ny spännande och lättläst bok från E. E. Richardson: Svarta Ben.

17 åriga Tony jobbar i hans farsas magiaffär. Alltså, en riktig magiaffär. Dom säljer riktiga besvärjelser och annat smått och gott. Bland annat har dom en stående beställning från en varulv. En gång i månaden lämnar de över ingredienserna till en trollformel som gör att varulven ser ut som en räv istället för en varg vid fullmåne. Mycket användbart om man vill vara lite diskret. Och om man vill att det skall fortsätta att vara som så att det bara är ett fåtal i staden som känner till att magi inte är något som hör till gamla sagor utan att det finns på riktigt.

Iaf, Tonys farsa är bortrest, han har redan varit borta några veckor när boken börjar och Tony kommer till affären som vanligt. Men idag ligger det ett paket och väntar på honom. Tony öppnar det och finner en skum, svartfärgad, dödskalle med stora krökta horn på i paketet. Av Jazz, som jobbar i affären, får han reda på vem som lämnat paketet där. Det är en kvinna, Robin, som jobbar på ett college i närheten. Egentligen skulle dödskallen till Tonys pappa, men eftersom han är bortrest så Tony åker dit och snackar med henne.

Väl på plats råkar han väcka skallen till liv. Den tillhör en minst sagt arg och ond demon. De lyckas få den att somna igen. Men det visar sig att några försöker väcka demonen till liv och de är ute efter dödskallen. Dödskallen behöver de för att kunna väcka demonen igen.

Tony måste se till att de inte lyckas. Men det är inte så lätt, Tonys pappa är bortrest och han måste klara av det på egen hand. Och han har ont om tid. Tur att Tonys farsa iaf lärt honom en hel del om magi under hans uppväxt...

måndag 10 december 2012

Mellan dig och dig

Dagens boktips är Katarina Kieris senaste ungdomsbok: Mellan dig och dig.

Boken handlar om Tora, som är 17 år och går på gymnasiet.
Tora har typ inga kompisar. Egentligen har hon bara en kompis, Ivar. Och Ivar kan bete sig ganska konstigt. Liksom avståndstagande, försvinna bort.

Tora har en mamma som flyttat ut på landet och gift om sig med en ny man (Grisen som Tora kallar honom). Mamman ringer ibland men det känns mest konstigt, för mamman har liksom inget säga. Hennes pappa är väl bra men hon tycker att han borde skaffa sig ett lexikon. För Tora tycker hon är smartare än hennes tungt arbetande, ensamstående pappa. Hon tycker han är fördomsfull och borde skaffa andra kompisar.
17 åriga Tora anser sig smartare än båda sina föräldrar.

Tora är ganska ensam.

På skolan finns en bibliotekarie, Sven. Han vill styra upp ett arrangemang på kulturnatta. En öppen scen där folk kan gå upp och göra vad dom nu vill, spela en låt, läsa en dikt eller så. Han engagerar Tora i det hela. Men det behövs föranmälda folk, ifall att ingen vill gå upp spontant och uppträda. Eftersom Tora redan håller på med en dikt, som växer sig fram under berättelsens gång, går hon med på att läsa upp den.

Evenemanget på kulturnatta finns där någonstans som ett nav i berättelsen och sen snurrar boken runt med olika relationer till människor i Toras liv.
Sven, som ser och berör Tora fyller någon form av tomrum i hennes liv, Ivar som beter sig konstig, den lilla flickan Minna som bor på samma gård som Tora, Larissa i hennes klass, mamman, pappan, Tora själv med flera.

Tora är en go karaktär, jag tänker att hon påminner lite om Nora i Johanna Thydells Ursäkta att man vill bli lite älskad. Det var iofs länge sen jag läste den. Men det är någon känsla som återkommer. Eller så är det bara att namnen är så lika...
Hur som helst så är det här en fin bok som jag gillade mycket. En sån där bok som kanske mest handlar om relationer och där det inte händer något jättedramatiskt, men det är små saker hela tiden som man kan känna igen sig i. Och små saker som egentligen är stora och som liksom flyttar Tora framåt, något har hänt med Tora och hennes liv när boken tar slut.
Utveckling tror jag det kallas.

onsdag 5 december 2012

I dödskuggans land av Alden Bell

Temple är en ung tjej som har sett det mesta. Men inte sådant som vi tar för givet idag, som flygplan på himlen eller ett hem. Död och lidande är en del av hennes vardag, liksom de flesta andras, av de få som finns kvar det vill säga. Det har gått kanske 25-30 år sedan världsordningen förändrades i grunden. De döda stannar helt enkelt inte kvar som döda. Blodpåsar kallar Temple dem för. Hon driver runt i ett Amerika i ruiner och kämpar för att överleva och att hitta en trygg hamn. Samtidigt kämpar hon för att hålla en tydlig distans till människorna omkring sig. Att bli för engagerad i andra är inte bra, det kan aldrig sluta väl. I en konflikt med några andra överlevare blir hon själv ett byte.

Detta är en rå och obehaglig berättelse som samtidigt är oerhört vacker. Skildringen av en värld i förfall känns otäckt verklighetstrogen. Temple är en hjälte som inledningsvis kan uppfattas som schblonartad men efter lite läsning framstår hon mer och mer som en verklig person med allt vad det innebär. En överlevare som formats av en hård värld där det gäller att döda eller dödas. I dödsskuggans land är en oförglömlig dystopi med ett vackert språk och en übercool huvudperson.

Låna I dödsskuggans land här.



onsdag 21 november 2012

Het erotik

Sex är sällan skildrat på ett särskilt trovärdigt sätt i ungdomslitteraturen. Ofta blir det pinsamt, tillrättalagt, vulgärt eller som i värsta fall – fullständigt frånvarande.  Novellsamlingen ”Het” från förlaget GillaBöcker är en frisk fläkt över ett annars ganska torftigt erotiskt landskap. Initiativet togs av en samling författare under förra årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg efter en diskussion om bristen på god erotik för unga, och gavs ut lagom till årets mässa. I ”Het” samsas Sveriges ledande författare av ungdomslitteratur, både män och kvinnor, om utrymmet att få skildra allt från hastigt uppblommad kåthet, de första sexuella trevandena till förbindelser på gränsen till det accepterade.


Som med de flesta andra novellsamlingar är kvaliteten skiftande, men här finns någonting för alla smaker och preferenser. Överlag är författarnas bidrag mycket välskrivna, intresseväckande och framförallt trovärdigt beskrivna. Förhoppningsvis bidrar denna bok till ett bättre erotiskt klimat inom ungdomslitteraturen, men den står sig även mycket bra ensam. 
Jag rekommenderar den med hetta!

tisdag 13 november 2012

Borta.

Hej, jag heter Linnéa, jag är 15 år och jag är praktikant på Tuve Bibliotek.
Jag tipsar om boken: Gone: Övergivna av Michael Grant.

Vad skulle hända om alla över 15 år bara försvann och en stor svart cirkelformad mur dyker upp och omger hela staden med ett kärnkraftverk i mitten? Om bilar kör av vägarna, maten blir kvar i ugnen och småbarn blir ensamma i lägenheterna.
Och vad gör man när maten sedan tar slut och ingen kommer varken in eller ut ur staden eller när alla lagar försvinner och folk börjar utveckla olika sorters krafter. I den här boken som är den första i en serie av Michael Grant så får vi följa med Sam på 14 år och hans vänner som försöker att styra upp den lilla staden Perdido Beach genom att placera ut dem äldsta barnen på olika arbetsplatser, någon måste jobba på dagiset inne i centrum och ta hand om dem minsta barnen och någon måste jobba på den gamla McDonalds restaurangen och dela ut maten som är kvar efter att många har varit i affärerna och rensat ut allt. Samtidigt måste alla tillsammans försöka lösa gåtan som gjorde att allt blev som det blev. Man börjar förstå vilka som är ens vänner och vilka man ska passa sig för. Men det är inte bara en kamp mot hunger och ett samhälle utan lagar utan även mot tiden, för när man fyller 15 år så försvinner man.

Jag tycker att denna bok var väldigt bra, man får läsa ur flera personers perspektiv vilket kan vara lite rörigt ibland men ska man läsa ur samma synvinkel hela tiden finns det risk att det blir långtråkigt. Kapitlen är väldigt långa vilket gör att man blir trött och det känns som om man inte kommer någon vart men handlingen är jätte bra och riktigt spännande.

måndag 5 november 2012

Torka aldrig tårar utan handskar (film)

I den här succé filmen som bygger på Jonas Gardells romaner får vi följa Rasmus som lever i Koppom, ett litet samhälle i Värmland, trots att han inte gått ut med det så verkar alla veta att han är homosexuell, och får ofta utsättas för kränkande kommentarer som ''bögjävel'' av några av skolkamraterna, något föräldrarna väljer att förneka. För att komma bort från det lilla samhället och träffa folk som han själv väljer Rasmus att åka till Stockholm, där ställen som ''bögringen'', Klara ''porra'' kyrkgatan, och gayklubben ''Timmys Gayclub'' mm. Det är den perfekta platsen för Rasmus som åker dit och får bo hos sin släkting. Äntligen kan han släppa ut de känslor han hållit inne sålänge och få träffa personer som är som just han.


Samtidigt i en annan del av Stockholm bor den övertygade JehovasVittne mannen Benjamin som haft en hård uppväxt med mycket troende föräldrar, som är mycket övertygade om att deras son är hetrosexuell och inget annat.


Under en utav Benjamins ''dörrknackningar'' stöter han på den kanske ''fjolligaste'' av alla i Stockholms gay-rörelse Paul. Paul som är jude, men kanske inte den mest religöse människan bjuder in Benjamin till sin lägenhet, när Benjamin är påväg ut ifrån Pauls lägenhet ropar Paul efter honom och säger '' Du vet väl att du är homosexuell?''. Orden skär igenom Benjamin, det känns så onaturligt och obekvämt att få något sådant sagt till sig. Men ändå stämmer det. Paul som träffat både Benjamin och Rasmus bjuder över båda till honom till Julafton, trots att Benjamin inte firar jul. Där från att ha varit främlingar träffas Rasmus och Benjamin två vilsna människor som lämnar festen hand i hand i snöfallet i Stockholms stad.
(Rasmus till vänster och Benjamin till höger)
Filmen och boken (som filmen byggs på) är otroligt välgjort och man får följa under en kort tid något som egentligen beskriver flera år. Flera oskyldiga människor ( mest homosexuella män) fick under den här tiden beskedet att dem hade den såkallade ''pesten'' eller HIV som det idag kallas. Dessa män isolerades från omvärlden pga den enorma smittorisken man trodde fanns efterssom att man inte visste att det smittades via sexuellt-umgänge. Flera oskyldiga män dog och andra tog sina liv redan när dem fått beskedet. Jag kan rekomendera den här filmen till främst vuxna efterssom den innehåller en del känslosamma och ibland rätt starka scener. Den är full av mycket kunskap, skratt och tårar.


- Robin Lilliehöök , praktikant

Tomboy (2011) Film


När Laura flyttar med sin familj till ett nytt hem i Paris, Frankrike tror de andra barnen att hon är en pojke. För att slippa dessa missförstånd väljer Laura när hon möter Lisa en jämngammal flicka i grannhuset att pressentera sig som pojken Michael. Något som till en början går bra, men efter ett tag så börjar det bli allt mer komplicerat och Laura får kämpa för att inte bli avslöjad. Dessutom har hon börjat få känslor för Lisa...

Filmen är lättsam, men ger ändå så otroligt mycket kunskap och man sätts in i Laura som person och förstår det lidandet hon går igenom och den osäkerheten över vem hon egentligen är. Filmen är barntillåten och jag kan rekomendera den till alla.



- Robin Lilliehöök , praktikant

torsdag 1 november 2012

Poesi projekt

Jag vill tipsa om ett poesiprojekt som två gymnasister gör. De spelar in poesi och lägger ut det på sin blogg, Det handlar inte om det. Kolla här:

tisdag 30 oktober 2012

Millan- Pia Hagmar

Millan hänger i stallet så ofta hon kan. Ibland får hon rida Mariannes dressyrhäst Lucifer som tack för att hon hjälper till. Att Linnéa och Annie som har sina hästar Dante och Krabat där, inte alltid är så himla snälla kan inte hjälpas. Stallet är ändå den enda plats där Millan kan få vara i fred, vara sig själv. Hemma har det blivit så mycket bråk sedan Millans pappa blev av med jobbet. Millans mamma bara stänger dörren om sig och gråter i sängen. Det enda fina hemma är Josef, världens sötaste och snällaste lillebror. Vardagen är slitig och hur ska man få livet, skolan och kompisarna att funka när man inte ens får sova ordentligt på nätterna?


Jag gillade verkligen den här boken! Jag kände mig väldigt nära Millan och jag vill verkligen veta hur det ska gå för henne i fortsättningen. Hon påminner dessutom mycket om en av mina favorithästbokskaraktärer, Kia, i ”Putte, en önskehäst” och ”Kom i trav Putte” av Gunilla Wolde. Boken om Millan är den första i en tänkt serie. Låna första delen här.

måndag 29 oktober 2012

Kasta Syra

Monica Zaks bok Kasta Syra, handlar om Marzia som bor i Bangladesh. Marizias föräldrar har aldrig gått i skolan, därför är de väldigt stolta över att hon är studiebegåvad. I byn där Marizia bor finns en pojke som vill gifta sig med Marizia, men hon vill inte. Men pojken tycker att hon borde vara stolt över att han, som kommer från en lite rikare familj, vill gifta sig med henne. Kasta Syra handlar om att få frätande syra kastat i ansiktet, som straff för att man kanske inte vill gifta sig med någon, för att man ska bli ful. I Bangladesh finns många kvinnor som råkar ut för det. I boken Kasta Syra beskriver Monica Zak om vad som kan hända när man drabbats av det fruktansvärda. Boken finns att låna här

torsdag 25 oktober 2012

Paris Cheré av Ida Pyk.

Boken Paris Cheré är en charmfull om en något ångestladdad berättelse om 17 åriga Alva från Stockholm som under en sommar fått modelljobb i Paris. Handlingen pendlar mellan hennes första trevande tid i Paris som kanske inte är så glamourös som det låter och hennes vanliga liv i Stockholm på Kärrtorps gymnasium. Där beskrivs Alvas tillvaro som relativt mörk. Föräldrarna är skilda och hennes pappa dricker för mycket och orkar inte ta hand om något. Inte heller mamman har mycket tid över till Alva.
Men en dag när allt är som värst får Alva det oväntade erbjudandet om modelljobb av en kvinna på tunnelbanan. Det är inte lätt eller självklart att Alva ska eller får åka men till slut så blir det så. Ida Pyk målar upp en bild av modellyrket bland unga och oerfarna kvinnor som jag tror är mycket trovärdig. Jag tycker boken är bra och har ett stort underhållningsvärde. Alvas tillvaro känns verklig och det är delvis lätt att känna igen sig i Alva och få sympati för henne.
Även om sommaren i Paris inte alltid är en dans på rosor så händer det mycket där. Alva får nya vänner. Hon växer upp och lär sig att klara sig själv. Hon möter kärleken.
Paris Cheré är inte så ytlig som man först skulle kunna tro av titel och omslag. Jag måste säga att jag  blev positivt överraskad och tycker inte den förtjänar den halvdåliga dåliga recension jag tidigare sätt den få. 

tisdag 23 oktober 2012

Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn
Är det någon mer än jag som märkt av det stora intresset bland framförallt unga tjejer av att läsa lite mystiska och övernaturliga böcker? Jag märker det. På vårt bibliotek är det en stor efterfrågan. Det känns som att trenden eller den ”nya vågen” av det här intresset tog fart med Ingelin Angerborns bok rum 213. Sedan har det spritt sig som en löpeld. Jag funderar på att sätta ihop en lista med förslag på titlar till de här läshungriga tjejerna. Det har på senare tid kommit ut många böcker på det här temat som gärna vill anspela på Maria Gripes böcker.
En nyhet i skörden av dessa böcker som jag läst och kan rekommendera är Kerstin Lundbergs Hahns skuggan i väggen.  Skuggan i väggen är hcg klassad och är en välskriven, fin och lite läskig berättelse om en flicka vid namn Mikaela eller Micke som hon föredrar att kallas. Micke flyttar med sin mamma till norrland, till en lite enslig stuga. Där i sitt nya rum hittar Micke en märklig skugga i väggen. Skuggan har formen av en liten flicka och Micke börjar till sin egen förvåning att tala till den. Det dröjer inte länge förens det händer märkliga saker i huset och den lilla flickans ande verkar söka kontakt med Micke. Hon börjar nysta i historien och snart får hon veta mer om vem flickan var och hur hon dog. Det är en sorlig historia som rullas upp men som inte fått något riktigt slut. Tack vare Micke så faller de sista bitarna på plats och kanske får den lilla flickan äntligen ro på andra sidan när sanningen om vad som hände kommer fram.

tisdag 16 oktober 2012

Den andre Will Grayson

Skriven av John Green & David Levithan.

”Vad händer när två 16-åriga killar med exakt samma namn råkar mötas en kall natt i ett totalt osannolikt hörn av Chicago?”

”Två av USA:s stora ungdomsboksförfattare alternerar kapitlen i denna roliga, råa och sorgliga berättelse.”

Meningarna ovan finns med i baksidestexten på boken ”Den andre Will Grayson” och de gjorde mig nyfiken på boken. Att den även är skriven av David Levithan som också har skrivit böckerna ”Dash och Lilys utmaningsbok”, ”Naomi och Elys kyssförbudslista” (två böcker som jag gillade skarpt) gjorde inte det hela sämre.

Mina förväntningar var ganska höga men infriades tyvärr inte helt. Om ni har läst de andra böckerna så vet ni att kapitlen alternerar mellan huvudkaraktärerna. Så även i denna bok. Ena kapitlet handlar om Will Grayson och det andra kapitlet handlar om Will Grayson. Och så vidare... förvirrande, ja lite. Men efter ett bra tag kan man faktiskt hålla isär de olika karaktärerna. Boken vinner i längden.

Will och Will är alltså två killar som båda är 16 år och går på high school, en sysselsättning som ingen av dem är speciellt förtjust i men något som mer måste genomlevas. Will Grayson (Will 1 kallad hädanefter) bor i Chicago och har två motton som han försöker leva efter: Säg ingenting och gör ingenting. På så vis kommer ingen att störa sig på dig eller lägga märke till dig. Detta är dock svårt att genomföra när man har Tiny Cooper som bäste (och ende) vän. Tiny är allt annat än tyst och försynt. Han är stor både till omfång och tar mycket utrymme. Lägg där till att han är skolans gayigaste gay och dessutom håller på att sätta upp en musikal om sitt liv.

Will Grayson (Will 2) är också 16 år och bor några timmar från Chicago. Han är deprimerad och ogillar livet i stort. Den enda stunden på dagen som är värd något är när han chattar med sin nyfunna kärlek Isaac. Lägg därtill att han inte har ”kommit ut” som homosexuell än...

När dessa båda Willar möts en kall kväll utanför en porrbutik i Chicago blir allt upp och ned. Will 1 befinner sig där för att han inte kom in på en konsert med sitt falsklegg och Will 2 är där för att möta sin Isaac. Tiny finns också med på ett stort hörn och förvecklingar sker. Och det är nu boken börjar bli bra och storyn går framåt.

Som det står på baksidan av boken så är den både rolig, sorglig och rå i sitt berättande. Den handlar om vänskap, känslor och att hitta sin plats i denna många gånger knasiga värld. Och framförallt handlar den om värme och medmänsklighet, om att ställa upp för någon när han/hon behöver det som mest.

Så trots den något röriga inledningen av boken tycker jag den helt klart är läsvärd. En fin historia om kärlek helt enkelt.

måndag 8 oktober 2012

Cyberbully (film)

Cyberbully handlar om Taylor Hillridge vars far lämnade sin familj och nu bor hon med sin ensamstående mamma och sin yngre bror. När hon fyller år får hon en dator från sin mamma för att hon skulle ha något för sig själv för hennes mamma tittar alltid på vad hon gör på datorn. Hon blir snart utsatt för nätmobbning när hon registerar sig på en social webbsida (typ som facebook). För att hennes bror och hans kompis har hackat sig in på hennes konto och skrivit väldigt kränkande saker om Taylor, och efter har det blivit mer och mer. När det gick för långt så begick nästan Taylor självmord genom en överdosering med piller. Men hon kunde inte få av locket och skickas till sjukhus.
Taylors mamma reagerar och försöker förhinda att andra ska behöva drabbas av samma sak som hennes dotter.

Jag rekomenderar verkligen den här filmen. Jag tycker den är bra så man kan se hur andra kan ha det. Jag tycker verkligen man ska tänka på vad man säger via nätet, för att det finns  folk som tar självmord för att dom blir mobbade eller att någon säger något som dom inte tycker är taskigt men den som får höra alla taskiga orden kanske tar väldigt illa upp.Och det är tråkigt för så ska det inte behöva vara. Jag förstår att alla inte kan gilla varandra men man kan hålla dom elaka sakerna för sig själv, för du kan såra människor.


Du kan se den på youtube då söker du på "Cyberbully full movie 2012"
eller så kan du se den på 1channel.ch då söker du bara på "Cyberbully"
Men på dom här sidorna har dom ingen text.

torsdag 27 september 2012

Ingen du känner... eller?

Jag gillar Christina Wahldén i vanliga fall. Hon skriver böcker om tunga ämnen som våldtäkt och rasism. Hennes senaste bok heter Ingen du känner (låna här) och tar upp upp något hemskt som pågår i vår vardag: tvångsäktenskap. Att unga människor mot sin vilja gifts bort till någon de aldrig har träffat eller har några känslor för.
Detta händer Fatma. Hon ska sommaren efter nian åka på semester till föräldrarnas hemland Turkiet. Hennes kompis Aida är rädd att hon ska bli bortgift men Fatma viftar bort det med att hennes föräldrar aldrig skulle göra något sånt. Tyvärr är det precis det de gör. Fatma gifts bort till en gammal gubbe hon aldrig har träffat och tas med till en liten by på den turkiska landsbygden. Hon är arg, livrädd och förtvivlad på en och samma gång. Hur kunde hennes föräldrar göra något sånt mot henne? Vad ska hända med henne nu? Kommer hon någonsin bli fri ifrån sin äckliga make?
Jag är väldigt kluven till den här boken. Å ena sidan tar den upp ett viktigt ämne som tvångsäktenskap vilket är något som sker här och nu och kanske drabbar någon du känner men å andra sidan har jag svårt för bokens beskrivning av det turkiska samhället där alla männen är elaka och luktar svett och alla kvinnorna är kuvade och spelar med. Det känns mest fördomsfullt i mina ögon och på gränsen att man inte vill fortsätta läsa.
I vilket fall läste jag klart boken då det är en intressant historia om en tjej som blir bortgift (hur ska det gå?) men en mer nyanserad skildring av Turkiet hade gjort den ännu bättre.

tisdag 25 september 2012

Värsta Bokmässan

På torsdag börjar Bok och Biblioteksmässan och som vanligt samarbetar Värsta Boken med Göteborgs Posten under mässan.

Vi kommer för andra gången i år att dela ut mängder med bra böcker och seriealbum till ungdomar som är mellan 13 och 25 år gamla.

Ni hittar oss i Göteborgs Postens monter på fredagen mellan 13:00-14:00 och på lördagen 14:00-15:00.
Hoppas vi ses då!

Inte Twilight med varulvar

Nu är det min vecka på Collaget-bloggen och den första boken jag vill tipsa om är Skuggvarelser (låna här). Jag vill genast säga att det här är en bok man får ha lite tålamod med. Det tar några sidor innan saker börjar hända men om man väl ger den en chans sitter man snart fast. Det är en berättelse med lika delar kärlek och varulvar. Huvudperson är killen Daniel som bor på Gotland och jobbar på sin pappas bilskrot. Pappan super och Daniel får ofta köra hem honom från krogen när pappan druckit för mycket. En sensommardag går det ett rykte i byn där han bor att några mystiska främlingar flyttat in i ett ödehus i närheten. Huset har stått tomt länge och är fullt med spindelväv, smuts och råttor. Vem skulle vilja bo där?
Svaret på den frågan får Daniel när en gammal skåpbil svänger in på gårdsplanen på bilskroten. Med i bilen finns en lång man med kritvitt hår och en tjej som är det vackraste Daniel någonsin sett. Hon har mörkt hår och ögon färgade som bärnsten. Vem är den där tjejen? Och finns det något samband mellan grannens halvt uppätna katt, en massa dödade hönor och främlingarna i ödehuset?

Det här är inte Twilight med varulvar utan i min mening något eget med en fin, omöjlig kärlekshistoria som ibland blir riktigt spännande. Det har även kommit två uppföljare, Blodets röst och Skuggvandrare, till den här boken.

fredag 21 september 2012

... eller för dig som bor på Hisingen!

Imorgon lördag slår Hisingens bibliotek, Dynamo och Stadsmuseet ett slag för Hisingens alla ungdomar!
Då kommer Backaplan att förgyllas av DJs, estradpoeter, dans, tävlingar och priser.
Kom och se vad som händer - där det händer! 

Vi finns i Stadsmuseets modul på parkeringen utanför Coop mellan 12 och 16.

Majornadagen




Är du ungdom så ska du komma och hänga i Majorna lördagen 22 september. Då går årets Majornadagen av stapeln vid Karl Johans Torg. Massor av underhållning och andra intressanta ting väntar.

Bland annat kommer Majornas bibliotek stå och dela ut gratis böcker i värsta boken projeketet. Kom gärna förbi och förse dig med en bra bok.

torsdag 20 september 2012

Fördjupade studier i katastroffysik

Jag älskar att läsa böcker som utspelar sig skolmiljö, helst ska det vara brittiska internat eller amerikanska college. Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl hoppas jag ska nå ut till fler unga, du hittar den på vuxenavdelningen på biblioteket. Boken är fylld med litterära hänvisningar som får dig att vilja plöja världslitteraturen i ett svep, sätta dig på ett café och sprida pretentiösa citat omkring dig eller diskutera teorier hit och dit. Låt inte detta avskräcka dig. Detta är en spännande och intrigfylld historia.
Sextonåriga Blue har flackat runt i USA med sin dyrkade pappa som är professor och som undervisat henne under de långa bilturerna. Hon vet mer om historia, gamla filmer och klassisk litteratur än om vad det innebär att vara tonåring. Sista skolåret börjar hon dock på en privatskola och umgås med ett gäng som kallar sig Aristokraterna. I centrum för Aristokraterna finns den mystiska Hannah, filmläraren som intresserar sig onaturligt mycket för Blue. Och varför hänger Hannah död i ett träd? Fördjupade studier i katastroffysik är smart och oförutsägbar och sätter igång detektiven inom dig (liksom  litteraturvetaren?).
Låna boken med den krångliga titeln här.




Planekonomin kommer ut ur garderoben


Allkonstnären och Galagotecknaren Sara Granér briljerar med sitt nyutkomna tredje seriealbum i ett större och än mer vågat format än tidigare. De starka färgerna och naivistiska fabeldjuren känns igen från Det är bara lite AIDS och Med vänlig hälsning liksom hennes fantastiskt syrliga språk som fullständigt pinpointar verklighetens absurditeter.

I All I want for christmas is planekonomi använder sig Granér av ett mer sammanhängande tema. Hon ansätter som tidigare klassklyftor, miljöförstöring, krig, överkonsumtion, sexism och likgiltighet, men erbjuder här också ett alternativ när hon dammar av det gamla begreppet planekonomi. Fokuset ligger därmed framförallt på dagens ekonomiska system som kritiseras utifrån alla upptänkliga vinklar och i de mest fantastiska kontexter. Exempelvis tussilagon som hånas för att inte vara ett tillräckligt fräscht, unikt och vinnande vårtecken eller kärnkraften som liknas vid en trisslott.
Granérs främsta kännetecken är den stilistiska blandningen av högt och lågt; fjortisslang med byråkratsvenska, fotocollage med surrealism och katastrof med banalitet - allt i en kontrasterande glättig färgsättning.

Det är uppfriskande att merparten av Sveriges bästa serieskapare just nu är kvinnor och att de genom satiren förmedlar ett alternativ till dagens samhällsordning, samt manar till kritik och handling. Sara Granér utmärker sig bland dessa genom sin originella stil och jag skulle vilja hävda att hon med All I want for christmas is planekonomi placerar sig som den klarast lysande stjärnan på seriehimlen 2012.

onsdag 12 september 2012

Inte vatten värd.

Ulrika Lidbos nya bok Inte vatten värd berör ett ämne som vi inte är helt ovana vid när det  gäller ungdomsböcker: mobbning/utfrysning.
Men jag tror aldrig jag läst något liknande Inte vatten värd.

I större delen av boken tänker bokens huvudperson, Edith, tillbaka i tiden på händelser. En del flera år tillbaka i tiden och en del bara för några dagar sen. När boken börjar har Ediths klass precis kommit tillbaka från en skolresa till Gotland. Eller inte riktigt alla. Inte Sigga. Sigga såg Edith sist när hon vandrade iväg själv under poängpromenaden, ensam som vanligt. Hon försvann bort mot kalkbrottet och Edith har inte sett henne sen dess.

Sigga har under sommaren bott hos Ediths familj för att Siggas mamma haft psykiska problem. Ediths  familj hjälper ibland ungdomar som har det svårt hemma, låter ungdomar bo hos dom. Ediths bästa  kompis Lucinda har varit bortrest under sommaren och under tiden har Edith och Sigga umgåtts och haft det ganska schyst.

Men när sommaren är slut och skolan börjar så börjar också Sigga i Ediths klass. Edith låtsas inte känna henne och hakar på utfrysningen av Sigga. För att om hon själv skulle umgås med Sigga eller berätta om sommaren så skulle det vara kört för Edith, hon skulle bli totalt utfryst av Lucinda. För Lucinda har mer och mer börjat hänga med Madeleine och Barbara och börjat frysa ut Edith. Särskilt efter att de tre tjejerna varit i USA utan Edith. Nu har de egna internskämt som inte Edith förstår. Och Edith kämpar så hårt för att fortfarande få vara med Lucinda.

Hon går så långt att hon under klassresan till och med berättar saker om Sigga och hennes mamma, hemligheter som hon lovat att inte berätta för någon. Men nu gör hon det ändå, och hon berättar  för den som hon minst av all borde ha berättat det för: Lucinda. Lucinda som sprider ut det till alla i klassen så fort hon bara kan.

För att täcka upp det faktum att dom behandlat Sigga som skit och att hon har försvunnit så ljuger Edith och de så kallade kompisarna för läraren som är med på klassresan. De skriver en lapp som de lämnar till läraren, sticker in den genom dörren till hans stuga. Lappen säger att Sigga stuckit hem för att hennes mamma är sjuk, det är Lucinda som skrivit lappen men hon har skrivit under med Siggas namn.

Väl tillbaka från klassresan har Sigga inte kommit hem. Edith börjar fantisera om att Sigga är  död. Kanske har hon blivit mördad, eller trillat ner för ett stup eller något. Kanske ligger hon och plågas just nu, förblöder någonstans på Gotland. Edith tänker att det är hennes fel, att hon är feg som inte vågar göra något, inte säga ifrån.

Ediths dåliga samvete får henne att tänka tillbaka på hur hon behandlat Sigga, men även på hur  hennes bästis (praktarslet) Lucinda behandlat henne, ända sen de var små och fram tills nu. Hur  de börjat glida ifrån varandra och hur Edith har gått med på nästan vad som bara för att få fortsätta umgås med henne.

En bok om hur illa man kan behandla andra för att själv få må bra/vara med tuffa gänget/inte bli utfryst. Och om vänskap, skuldkänslor och rädsla.

Spännande, deppigt och riktigt bra!

måndag 10 september 2012

Borderlands 2

Den 21 September i år släpps ett spel som i alla fall jag väntat länge på: Borderlands 2.
Ettan (läs mer här) var ett av mina favorit släpp 2009 och mina förväntningar inför Borderlands 2 är väldigt höga.

Tvåan kommer i det stora hela att vara som ettan (Det vill säga: skjuta, göra uppdrag, levla, hitta nya feta vapen och tillbehör. Om och om igen!) och det kommer att utspela sig 5 år efter första Borderlands. Handlingen skriver jag inget om, jag tycker inte att det är så intressant. Jag vill skjuta och levla. Men givetvis så länkar jag så ni som är intresserade kan läsa själva.

I Borderlands 2 är det 4a nya klasser/karaktärer, med nya förmågor, som man kan spela med (dock kommer de fyra karaktärerna från Borderlands ett att återkomma i spelet som NPC:er) . Grejer i Borderlands 2 som jag tycker verkar schyst är att man skall kunna skräddarsy vapnen en del samt att AI:n (AI = Artificiell intelligens) skall ha utvecklats. Så förvänta dig att en hel del av fienderna kommer att agera liter mer rationellt och ha lite mer överlevnadsinstinkt (dvs. inte rusa rakt mot dig och ge dig perfekta tillfällen att skjuta på dom).

Passa på att ställa dig i kö redan nu, finns till Xbox 360 och Playstation 3. 15 års gräns gäller.


måndag 3 september 2012

Som Zlatan fast bättre

Som Zlatan fast bättre (skriven av pseudonymet Niclas Christoffer) handlar om 15 åriga Simon och hans familj.  Hans farsa och lillebror Pontus.
Simons morsa har dött några år tidigare och nu skall familjen flytta till Malmö. För att få en nystart, som hans pappa säger.
Men det hela hänger på att Simon kommer in på det fotbollsgymnasium som han sökt till. Simons dröm är nämligen, precis som hans pappas var i hans ålder, att bli fotobollsproffs. Att bli som Zlatan. Fast bättre.

Simon kommer in på skolan, de flyttar och han får lämna flickvännen Sara och kompisarna. Visst saknar han Sara, men han anpassar sig bra. Får direkt en ny kompis, Peter, och fotbollen går bra. Men nya tränaren anmärker på att Simon kanske väger lite för mycket för att orka presentera så bra som han skulle kunna. Kanske han skulle han behöva gå ner lite i vikt.

Och med den kommentaren från tränaren, börjar en spiral av destruktivt beteende för Simon. Med en flytt, en död mor och massa obearbetade känslor i bagaget börjar Simon, sakta men säkert att svälta sig själv. Och han utvecklar strategier för att kunna ljuga för och dölja för familj och vänner.

Det här är en riktigt bra bok om ett viktigt ämne (ätstörningar) som man sällan hör om när det gäller killar. Jag gillade allt med boken. Språket, att hela handlingen känns väldigt trovärdig. Och att det inte bara är ätstörningar som tas upp i boken, utan andra ämnen (vill inte spoila för mycket av handlingen) tas upp på ett riktigt bra sätt. 

onsdag 29 augusti 2012

Bokutdelning på lördag!

Det är september igen! Eller i alla fall snart. Väldigt snart. Och september förknippas inte bara med höst och skolstart, det händer en massa kul grejer i september också. Som på lördag till exempel.

På lördag (1 september) är det utdelning av Värsta boken – ett projekt av ungdomsbibliotekarier, för dig som är 13-25 år. Det går ut på något så enkelt som att vi delar ut gratis böcker – för att du ska bli glad!

Vi har en massa bra böcker med i år, både på svenska och engelska, både lättlästa böcker, serier och faktaböcker. En grym blandning helt enkelt!

Utdelningen är klockan 14 på olika ställen i stan:
 * Backaplan (Vid Pressbyrån)
* Järntorget
* Frölunda Torg
* Lövgärdet (vid Bokbussen)
 
Vi håller på tills böckerna tar slut, så kom tidigt!

fredag 24 augusti 2012

I Amanda Hellbergs bok Jag väntar under mossan får vi möta något så pass ovanligt som den svenska folktron. Det blir många nordiska nätter, iskalla bad, oknytt och mystiska varelser i den här boken. Matilda, eller Tilda som hon vanligtvis kallas, är på semester hos sin morfar i sin mammas hemland Sverige. De har varit där under många somrar, men nu var det länge sedan sist. Tilda tycker mycket om att titta på sin mormors kläder som hänger i en garderob, de hade ungefär samma storlek och Tilda får använda en del av hennes kläder, bland annat en fantastisk baddräkt. Mormodern har varit försvunnen sedan länge, det är ingen som riktigt vet vad som hände med henne. Kanske kan Tildas besök till trakten lösa den gåtan?

torsdag 23 augusti 2012

Ung & Skapande på Röda Sten konsthall har under sommaren haft öppen verkstaden för för alla mellan 12-26 år. Nu på lördag 25 augusti klockan 13.00-16.00 har de en rollerfärg workshop på den lagliga graffitiväggen! Gå dit och fira in hösten med lite rollerfärgsmålning! http://www.facebook.com/#!/events/320471984715117/

tisdag 21 augusti 2012

En sådan där vidrig bok där mamman dör

Många läser  sorliga böcker för att få gråta. Lite som vaccin som  går  ut på att man sprutar in något i kroppen som påminner om sjukdomen man inte vill ha. Precis efter att man fått sig vaccinet kan  det hända att man får ett litet sjukdomsutbrott. Så kan det vara när man läser något sorgligt. Gråten kan komma  eftersom det påminner om något som man vet något om, som man har kännt. Trots att det är sorgligt  kan det  kännas skönt och befriande, som att man skaffar sig ett skydd.

Att Sonya Sones bok  En sådan där vidirig bok där mamman dör är tänkt för de som vill gråta är uppenbart.Boken handlar om Ruby som är runt femton år och har fått flytta till sin pappa eftersom mamman är dött. Pappan bor långt ifrån där Ruby växte upp, så hon får lämna sina kompisar och sin skola. Pappan är dessutom en firad skådespelare, bor i Hollywood. För Ruby blir det ett omtumlande  miljöombyte,  med den obegränsade lyxen och alla superkändisar som bara dräller omkring. Samtidigt tycker hon inte alls om sin papppa, han har ju sviktit henne genom att vara frånvarande alla år, men verkar ändå  tro att han bara kan gå in och ta platsen som hennes pappa.Sen sörjer hon förståss sin mamma,  längtar efter sin bästa kompis och sin kille.

 Boken är skriven på ett speciellt sätt, som en blandning mellan dikt och läsalätt-format, med korta fyndiga formulering, som slår mot medvetande, lite som poetry slam, fast mer lättilgängligt.


Finns att låna här.

torsdag 9 augusti 2012

SJUTTON ÅR OCH SKITSNYGG AV EMMA GRANHOLM

Emma Granholm författaren till Simon och Sophie 2006 har skrivet ännu en välskriven och spännande ungdomsbok. Sjutton år och skitsnygg är skriven utifrån den coola snygga killen Felixs perspektiv. Han är van att alltid få stå i centrum och ha allas blickar på sig. Vara den som killarna ser upp till och den som tjejerna blir kär i. Men efter att ha varit på semester på Kreta i två veckor med sin familj är det något som har förändrats i hans gäng. Felix kommer tillbaka och märker omedelbart av att något är annorlunda. Hans älskade flickvän Alexa verkar disträ och har uppmärksamheten på annat håll och även de andra är inte lika intresserade av honom som de brukar. Tredje kvällen de går ner till sjön får allt sin förklaring. Killen de andra ”väntat på” dyker plötsligt upp och han är till Felix förfäran både häftigare och snyggare än han själv och dessutom äldre. Saken blir knappast bättre av att den nye killen som kallar sig för Zäta visar intresse för Alexa och Alexa verkar inte direkt av opåverkad av honom.  Tydligen har Alexa inte nämnt för Zäta att hon och Felix är tillsammans. Alltihop verkar mycket illavarslande och en kamp om att återta sin plats i gänget börjar för Felix.
Hillevi af Kleen ungdomsbibliotekarie på Kärra bibliotek

måndag 6 augusti 2012


MATCHAD AV ALLY CONDIE

Matchad utspelar sig i en obestämd framtid. Det är en värld som kontrolleras till hundraprocent av Samfundet. De bestämmer allt, vart du ska bo, vad du ska jobba med, vem du ska gifta dig med och när du ska dö. Alla medborgare slipper sjukdomar och alla vet och har sin plats i samhället men baksidan är uppenbar. Du får inte välja något i ditt liv och skulle du trotsa Samfundet kan följderna bli enorma för dig och dina anhöriga.
Den 17 åriga flickan Cassia är huvudpersonen och berättarjaget i boken. Berättelsen tar sin början när Cassia på sin 17- årsdag ska bli ”matchad” med sin kommande livskamrat och make. Det är något alla blir i hennes ålder om man inte begått någon överträdelse vill säga som gör att man får leva ensam hela sitt liv. Samfundet bestämmer vem som ska matchas med vem. Det är en mycket kontrollerad process och det är ens gener som styr vem man bör leva med för att avkomman ska bli så optimal som möjligt.

Cassia tror knappt det är sant när det är hennes barndomsvän Xander som dyker upp på bildskärmen, det betyder att det är han hon ska matchas med. Det märkliga är bara att skärmen först var alldeles svart en lång stund. När Cassia vid ett senare tillfälle tittar på mickrochipet från matchningen är det för ett ögonblick ett annat ansikte som skymtar förbi på bildskärmen innan Xanders ansikte dyker upp. Cassia kände igen det första ansiktet och det får henne att undra. Tänk om det är han Ky som han heter som är hennes riktiga match? Cassia börjar mer och mer att tänka på honom istället. Men det är förbjudet för Ky är en såkallad avvikare. Han eller rättare sagt hans pappa har begått någon slags överträdelse vilket gjort att Ky inte kommer att giftas bort med någon. Så börjar denna framtidsskildring av en ganska skrämmande värld. Boken är mycket spännande och engagerande och du vill sträckläsa den. .

Hillevi af Kleen ungdomsbibliotekarie på Kärra bibliotek



onsdag 25 juli 2012

Allt jag säger är sant


Alicia är 16, snart 17 år och går ettan på gymnasiet (natur). Hon är själv övertygad om att hon är menad för något stort. Men sitter för tillfället inlåst på en av skolans toaletter eftersom dörren gått i baklås. Så börjar denna relativt nya bok (kom ut i mars i år) av Lisa Bjärbo.
Alicia kommer fram till att hon vill hoppa av skolan. Flytta från sina osympatiska föräldrar och göra något med sitt liv. Känns det igen? Tror att de flesta någon gång har känt så. Alicia är kaxig och tror på sig själv. Hon hoppar av skolan och flyttar till sin otroligt sympatiska mormor. Men då SYV och hennes föräldrar inte är helt glada i detta. Begär de att hon ska göra en åtgärdsplan över vad hon har tänkt göra med sitt liv istället för att plugga. Vilket visar sig inte vara helt lätt. För hur många vet egentligen vad man verkligen vill göra med sitt liv. Alicia vet det inte. Hon får i alla fall jobb på ett av stans fik och så träffar hon honom – Isak som ser ut som en grekisk gud.

Men livet blir inte alltid som man tänkt sig. Alicias bästa vän känner sig sviken av henne, Isak visar sig ha en flickvän och hennes älskade mormor bryter lårbenshalsen. Och hur kul är det egentligen att behöva gå till jobbet varje dag?

Boken är kaxig, rolig, sorglig, insiktsfull. Den har ett rakt och naket språk som gör att berättelsen känns ärlig. Jag tycker absolut du ska läsa den även om Alicia stundtals känns lite för kaxig för att vara trovärdig.

Varför inte börja med att kolla in dessa två youtube-klipp om boken:

Och du kan naturligtvis låna boken på biblioteket: http://www.gotlib.goteborg.se/


 
ps. Jennie har tidigare skrivit om Bjärbos bok "Det är så logiskt alla fattar utom du" här på Collaget.

torsdag 12 juli 2012

Kaninhjärta

Vet du inte vad du ska läsa under sommarlovet? Kaninhjärta av Christin Ljungqvist är som en fästing i sommaridyllen, oroande och hotande. Men där fästingar är av ondo är Kaninhjärta av godo. Det handlar om de två sjuttonåriga tvillingsystrarna Mary och Anne utanför Kungsbacka. Liksom deras namn hör samman gör deras mediala förmågor det med. Mary lånar ut sin röst och kropp till andarna och Anne lyssnar på vad de har att säga. När en spökkvinna berättar att Mary kommer att ta livet av sig försöker Anne göra allt hon kan för att styra in henne på en annan väg. Men Mary är inte den lättaste personen att ha att göra med, hon styr och ställer på sitt destruktiva vis och Anne följer efter och försöker plocka upp bitarna. När de rymmer till Göteborg under sommarlovet blir det svårare och svårare att hålla Mary ovan ytan. Så blir de indragna i ett medialt sällskap som ska leta efter en försvunnen flicka, något som till en början verkar vara räddningen för dem båda. Men Mary blir som besatt av det mystiska fallet och Anne börjar inse att de slagit in på en farlig väg. Detta är en spännande och vacker berättelse och en känsla av undergång ligger tät över sidorna. En kombination av deckargåta, övernaturligt och syskonrelationer som är mörk och otäck och väldigt svår att lägga ifrån sig. En väldigt bra bok som passar utmärkt att läsa under sommarens ljusa timmar.

Låna Kaninhjärta här.