måndag 11 maj 2009

Drive by - uppgörelsen...

Nu kommer något för er som gillar hårdkokta historier från storstädernas mörkare baksida. Boken heter Drive by - uppgörelsen och är skriven av den amerikanska författarinnan Lynne Ewing.

Historien utspelas i Los Angeles på USA:s västkust. Huvudperson är en kille som heter Timothy, men som kallas för Tito. Han bor i Los Angeles fattiga kvarter med sin mamma, sin lillasyster Mina och sin storebror Jimmy. Boken börjar med att Tito blir vittne till hur Jimmy mördas i en s.k. drive by-skjutning och det kommer fram att mordet har kopplingar till Los Angeles många gäng. Tito vill inte tro på alla rykten om hans bror då Jimmy sagt att det bara fanns två typer av gängmedlemmar: de som var döda och de som snart skulle dö. Men det visar sig att Tito hade fel. Jimmys gamla gängpolare kontaktar Tito och han får försöka reda ut sin döde brors ouppklarade affärer. Frågan är om han kommer att lyckas eller om hans familj kommer att gå under i processen. Våldet kommer nämligen krypande, bokstavligen ända till tröskeln ochTito kan inte ens känna sig säker i sitt eget hem. När han tror att det inte kan bli värre försvinner dessutom Mina. Frågan är hur det här ska gå…


Det här är en tunn bok på 90 sidor som man snabbt plöjer igenom men som är packad med spänning. Ska man jämföra med andra böcker påminner den en hel del om Nigel Hintons Gangsterbröder och Bali Rais Välkommen till ghettot. Miljön är Los Angeles ghetto, en sliten stadsmiljö som är präglad av våldsamheter och fattigdom. Detta är en miljö som fött hiphop-grupper som N.W.A. - musik som passar som ett perfekt soundtrack.

Inga kommentarer: