torsdag 14 maj 2009

Det är inte så här det ska vara

I seriealbumet Det är inte så här det ska vara ryms tre noveller av Li Österberg. Jag gillar denna samlingen bättre än serieromanen Hjärtat brinner. Teckningarna är realistiska och kretsar alla kring unga människors funderingar kring sin tillvaro och riktningen i livet. Första novellen Sexkomplex handlar om ett typiskt tema hos svenska serietecknare där huvudpersonen Sofi har problem att ha samlag, det gör ont och varför gör det ont? Gillar hon inte killar eller är det något annat? Tyvärr slutar novellen innan man riktigt får svar på de viktiga frågorna vilket jag tycker är synd.

I Begravningen gör Martin upp med sin gamla kärlek Joel och det är den bästa novellen i samlingen enligt mig. Åter många bildliga beskrivningar av sexlivet men Martin genomgår också en reningsprocess och kommer ut på andra sidan ur elden.

Sista novellen heter just som hela seriealbumet Det är inte så här det ska vara. En tragikomisk beskrivning av hur det är att leva som storasyster i en storfamilj med 10 syskon. Huvudpersonen heter Li, liksom Li Österberg själv och historien utspelar sig i Sandviken som verkar vara lika mycket håla som alla andra ställen som ungdomar växer upp på. Denna novellen handlar också om att komma ut, denna gången att komma ut ur barnvärlden.

Låna serier av Li Österberg här

Inga kommentarer: