måndag 28 december 2009

Achievements

... Har blivit allt mer och mer vanligt förekommande i digitala spel. "Om du kan samla 100 flaggor får du en liten ikon i din användarprofil som talar om för alla att DU minsann har tålamod!". Både ris och ros har kastats över detta. En del tycker att det är totalt meningslöst och att det förstör själva spelupplevelsen när man dessutom uppmanas lägga tid på att uppnå ett visst krav för att få den lilla ikonen i sin lista, andra tycker helt enkelt tvärtom...



Visste ni förresten att det även finns verkliga achievements.... För jo, uppenbarligen är vi så förtjusta i dem att vi även måste applicera dem i det verkliga livet. Eller så har de alltid funnits där, bara blivit lite mer synliga. Vad tror ni att jag pratar om? Självklart allt det där man måste göra innan man dör. Har man inte gjort det och det så har man inte åstadkommit speciellt mycket. Bada med delfiner är väll ett måste för alla..? :)




Nu finns det till och med böcker som talar om för dig allt du ska hinna med innan dag x! Självklart går en del av dem att låna på bibblan. Här är några av dem. Vissa med helt okej målsättningar, andra lite mer... Ni får avgöra själva, förhoppningsvis:


1001 filmer du måste se innan du dör


1001 albums you must hear before you die

1001 gardens you must see before you die

1001 golfhål du måste spela innan du dör

Hoppas att ni får kul med dessa! Det här är troligtvis sista inlägget jag skriver för collaget så jag tycker att ämnet passar riktigt bra. Snart drar jag vidare på nya äventyr! ^^ Vill ni läsa annat jag skriver kan ni besöka min blogg på wordpress, alternativt min nya blogg på loading. Jag skriver på båda bloggarna, men om lite olika saker. :)

Lycka till med era nya livsmål! ^^

fredag 18 december 2009

Om du klurar på bra böcker att läsa under jullovet...



...så kommer en liten lista här med tips på några av årets böcker. Kanske kommer det även en lista med årets bästa böcker senare...

Absolut Per Nilsson av Per Nilsson: Sista (?) boken där alla karaktärer från hans tidigare böcker möts i en ultrametabok.

Bara inte du av Katarina von Bredow: Förbjuden kärlek och om att bli vuxen.
Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo: Stark debut om självsvält och om kampen mot denna och omgivningen. Riktigt bra.

Blod av Åsa Anderberg Strollo: Om att tvivla på sitt ursprung, föräldrar och blodsband, om kärlek och miljöengagemang.
Bortom världen utanför av Hedvig Andersson: Årets kanske magstarkaste bok om sektliv.
Det brinner i mitt huvud av Camilla Lagerqvist: Om svarthet i huvudet, diagnoser, skolhat och lite kärlek.
Det viskande barnet av Mårten Sandén: Fortsättningen på Den femte systern. Som en thrillerfantasyliknande Milleniumtriologi (men så himla mycket bättre).
Djävulens märke av Magnus Nordin: Skräckthriller med magi om 1600-talets häxprocesser och manipulation i modern tappning av tv-programmet 9a. Ruggigt och bra.
Ett hål i själen av Kjetil Johnsen: Deckare i typ tio delar om fyra vänner varav en hittas mördad. Spänning, kärlek och relationer.

Ett nytt liv på köpet av Emma Granholm: Vardagsbra om ensamhet och om att börja om på nytt, om att försöka få nya vänner när man aldrig har haft och inte vet hur man gör och om vänskap som inte alltid är självklar.

Fallen flicka av Christina Wahldén: Balkongflickor. Om Rona som måste slåss mot sin familj för att få ha ett eget liv. Gripande och frustrerande om kamp och förtryckthet.
Fighting Spirit av Markus Zusak: Rakt in i magen om två bröder, om boxning och om mod av författaren till förra årets succébok Boktjuven.
Glöm mig inte av Anne Cassidy: Spännande om en gammal unken hemlighet och mediehets.
Hatar att älska av Josefin Schygge: Mörkt om ensamhet, vänskap och svek och om vuxnas svek och om en tro som går för långt.
Hon heter Beatrice av Bo R Holmberg och Dagarna jag glömde av Arne Svingen: Serieromaner. Båda är rätt mörka om ensamhet, svek och kärlek.
Kulor i hjärtat av Cilla Naumann: Åtta korta täta kapitel om att bli tonåring och vardagsrealism som går rakt in.
Känslan av att hoppa av Ingrid Olsson: Om extremblyghet som äter upp en inifrån. Om ensamhet i brevform. Tårdrypande och känslosamt.
Muren av Titti Knutsson: Starkt och tänkvärt i magisk realism-tappning om konflikter, rädslor, mod, krigskänslor och vänskap.
Människoätande människor i Märsta av Aase Berg: Poesiroman om vänskap som bultar lite under huden.
Natthimmel av Sofia Nordin: Hyllad av många som årets bästa bok. Om ensamhet, vänskap och lajv som ett livsbrytande förhållande. Subtilt och starkt.
Offensiv Röda Nunnan av Monica Zak: Verklighetsthriller och fortsättningen om gatubarnet Felix. Magstarkt om social städning i Guatemala.
Om du var jag av Jessica Schiefauer: Om vänskap, om att bli vuxen och om att våga vara sig själv.
Om jag stannar av Gayle Forman: Tårdrypande och sorgligt om att förlora hela sin familj och behöva ta beslutet om att följa med eller leva vidare för de som finns kvar.
Rubinröd av Linzi Glass: Sydafrika och apartheid och en modern Romeo & Julia historia om mod och tysta hemligheter.
Shoolen av Douglas Foley: Fristående fortsättning på Shoobre. Om totallojal vänskap, den stora kärleken á la Romeo & Julia fast i förortstappning,
Svenhammeds journaler av Zulmir Becevic: En blandning mellan Ett öga rött och Berts dagböcker á la Foley. Om utanförskap i dagboksform, trassliga problem och lite ouppnåelig kärlek.
Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck: Om att börja om och bryta ensamhet genom flytt. Vardagligt och bra som alla Lindbäcks böcker.

måndag 7 december 2009

Handarbete <3 Spel

Det finns några spel som gjort att jag får jättemycket lust att sy eller syssla med något annat handarbete. Ibland när vänner spelar sitter jag bredvid och stickar, broderar eller syr. Spel som jag upplever uppmuntrat mig lite extra mycket är dessa tre:


Little Big Planet

Favoriten dyker upp igen och jag är inte den enda som vill göra Sacks. Det finns faktiskt de som har förverkligat den här drömmen. Om jag ändå bara kunde få tid till det här, så att jag äntligen kan få krama min lilla digitala kompis!

Kom till Dynamo och testa eller låna det här.




Portal

Inte heller här är jag ensam om att vilja sy ihop en egen mjuk weighted companion cube. Tack och lov går de här att köpa också. Om jag ska ha tid med något annat får det antagligen bli så. För att få veta mer om Portal kan du kolla det här Youtube-klippet eller låna det här (under samlingsnamn the Orange Box).



Small Worlds

Ett litet indie-spel som går ut på att man genom att styra en liten gubbe ska utforska en stor (liten) fantastisk värld. Vackra bilder växer fram, bilder jag vill hänga upp på väggen. Testa spelet här (och njut!).


Läs mer om när handarbeten och nörderi möts på Sprite Stitch.

Twilight i skolan.

Hittade denna bild på den här bloggen (som för övrigt är riktigt bra).

Vad säger ni Twilight-fans om detta?

lördag 5 december 2009

Öppen scen på Stadsbiblioteket i vår.

Från och med den 27 januari startar Stadsbibliotekets Öppen scen i Dynamorummet. Varje tillfälle bjuder vi in en gäst och du som är mellan 13-25 år kan också anmäla dig i förväg för att vara med. Kanske vill du spela musik, läsa en dikt, spela teater, hålla i en debatt. Skicka dina förslag till dynamo@kultur.goteborg.se

fredag 4 december 2009

3 Spel; Avsnitt 1

Tänkte tipsa om tre spel som går att låna här på bibblan. De är inte rangordnade mer än att de har olika åldersgräns och därmed tilltalar olika målgrupper.


Boom Blox
3+
Bra att det är kul. Bra att jag får träningsvärk. Bra kombo av båda. Det kan bli bättre, men för att vara ett spel till Wii känns det här faktiskt roligt. Mer förklaring behövs inte, det är enkelt att förstå. Låna det här och pröva det på ditt Wii.


Sid Meier's Civilization Revolution
12 +
Har man som jag växt upp med Civ är det här förstås en utmaning som måste prövas. Har man som jag växt upp med Civ inser man när man väl har spelat det en stund att det är grymt avskalat. Det gör dock inte så mycket. För jag har trots begränsningar spelat det enromt mycket och kan tänka mig att ha det här som alternativ till Röj eller Harpan. För det är ungefär så lång tid det tar när man väl har lärt sig det och det är ungefär så mycket hjärnkapacitet som behövs. Ett bra Slöspel helt enkelt. För att bli världsledare måste du låna det här först.


Brütal Legend
18 +
Det här spelet fick mig att lyssna på mer "riktig" metal, typ Mötley Crüe och Budgie, till skillnad från den Power Metal jag lyssnade på som tonåring, en genre som nu upplever en renessans i mitt musiklyssnade. Min Metalsamling är nu bredare. Jag hade tänkt recensera spelet, men hittade en recension som rockar så hårt att jag blir tvungen att hänvisa till den istället. Om det verkar vara något för det riktiga du så lånar du det riktiga spelet här.

torsdag 3 december 2009

Gillar du att skriva?

KulturUngdom söker nu unga skribenter till att skriva krönikor på deras hemsida. Man kan skriva om vad man vill, men det finns endast två platser. Du som får jobbet får en liten ersättning för det du skrivit. Ansökan om att få bli krönikör gör du på KulturUngdoms hemsida

onsdag 2 december 2009

Kusligheter i tunnelbanan!

Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij är en bok om undergången med stort U. Världen har ödelagts av ett kärnvapenkrig och människorna har tvingats bo i underjorden, till exempel i Moskvas tunnelbana där boken utspelas. I tunnelbanans labyrint av tunnlar har människorna skapat nya samhällen som ofta ligger i strid med varandra. Här finns Jehovas vittnen, fascister, satanister, stalinister och ärkekapitalister. På ytan härjar muterade djur och växter och andra otäckheter och dit beger sig bara s.k. stalkers, äventyrare beväpnade till tänderna, på jakt efter konserver, vapen eller något annat värdefullt.

I denna bokstavligen talat nattsvarta värld beger sig den unge mannen Artiom ut på ett uppdrag som tar honom genom tunnelbanans minisamhällen och upp på markytan. Han stöter på fascinerande människor och namnlösa fasor. Det är läskigt, välskrivet och framför allt medryckande. Vågar du dig ner i tunnelbanans mörker?

PS. Boken kommer snart som spel. Kolla in trailern. DS.

måndag 30 november 2009

Spel kan vara rätt mycket olika saker

Innan ni läser det här inlägget vill jag att ni testar de här spelet. Därför lägger jag in en jättestor bild på en elefant så att ni inte råkar läsa vidare om det som vi nu skall diskutera.

Ok, ni får veta lite mer om det. Spelet heter This is the only level och handlar om att man skall styra en elefant som hamnat i en skumt rum. Det är gratis och rätt kort. Så testa nu!


I This is the only level byts reglerna hela tiden ut för varje "bana". Det gör att du måste tänka annorlunda varje gång rummet byter färg. Detta tycker jag personligen är kul eftersom det på så sätt visar hur annorlunda ett spel kan bli bara man ändrar förutsättningarna lite. Om vi lägger till att spelaren måste göra såhär, vad händer då? Vad händer om man i Fifa, förutom att spela fotboll, samtidigt måste rensa spelplanen från supportrarnas skräp (för att bollen saktar ner så fort den hamnar på ex. en burk eller godispapper)? Eller om Rayman Raving Rabbids gick ut på att man var tvungen att trösta kaninerna enligt en skala på hur elak du har varit mot dem, då vill man inte längre ha för höga poäng.

Fundera på vilka regler som finns i vilka spel och vad som händer om man flyttar över några regler från ett spel till ett annat? Får spelet en annorlunda karaktär?

Får ni några häftiga idéer?

söndag 29 november 2009

Ett nytt liv på köpet

Emma Granholm har tidigare skrivit böckerna Liv & Lovisa och Simon & Sophie. I hennes senaste bok får man följa Sanna som precis ska börja gymnasiet. Hon har inte så stora förhoppningar på att det ska bli särskilt annorlunda från sitt tidigare ensamma och utfrysta liv, som hon kämpar för att dölja för sina föräldrar. Och varför skulle det? Hon är ju bara helt fel och ful, i alla fall enligt alla andra och hennes storebror. Men den nya skolan innebär också ett nytt liv med vänner och sakta försöker hon att övervinna sin blyghet och smälta in. Problemet är bara att hon försöker vara vän med alla, och genom att säga ja till allt och vara alla till lags, så tappar hon bort sig själv, och snart är allt långt ifrån så perfekt som hon försökte få det till. Åh, man vill bara skrika och lyfta ur Sanna ur sig själv i den allt växande karusellen som snurrar åt fel håll.

Låna boken här:




torsdag 26 november 2009

Vampyrcaféet

Här är bilder från onsdagens vampyrcafé hos oss på V Frölunda Bibliotek, där det quizzades, pysslades och fikades.


Elin och Klara från Tonårsboken var där för att tipsa om vampyrböcker.
Rabattkuponger delades ut (20 % på valfri vampyrbok hos Bokia på Frölunda torg). Det finns några kvar så om ni kommer under helgen så passa på att ta en, de gäller till söndag.)


Susan och Moa fixade helt fantastiskt fika.



Tand- och hjärnmuffins och bål.



Nästa gång blir det Heartbreak Café, håll utkik i kommande program.

onsdag 25 november 2009

"spel är farligt, farligt, farligt..."


Flera utav er har säkert läst i Aftonbladet om det otäcka mord som skett på mordoffrets egna födelsedagsfest. Jag säger precis som mina kollegor inom spelvärlden: det är alltid sorgligt när folk far illa, men det är också trist att massmedierna måste få det att se ut som om spel är anledningen till att folk väljer att bli mördare. I detta fallet framstår MMORPG:t (MMORPG står för Massively Multiplayer Role-Playing Game) World of Warcraft som boven i dramat. Det är kränkande mot oss som faktiskt sysslar med dessa fritidsintressen att plötsligt få farlighets-stämpel rätt i pannan. För det är väldigt ofta som spel är roten till ondska enligt massmedier och tyvärr, även en hel del privatpersoner, som dessutom i många fall saknar kunskap om spelen i fråga, eller för den delen, spel i allmänhet. Något man som gamer, stöter på ofta, som grund i liknande diskussioner.

Jag har själv lajvat och spelat rollspel. De flesta av mina vänner är lajvare eller rollspelare. I samband med våra intressen för dessa speltyper får vi även uttryck för våra kreativa sidor. Många sysslar med gammaldags typer av handarbeten för att skapa känslan av att lajvet/rollspelet är ännu mer verkligt. Det kan vara sådant som växtfärgning, hemmagjord sylt eller handsydda, tidsenliga kläder m.m. Det här känns inte som förberedelse tilll brott, snarare ett motiverande sätt att tillvarata hantverksformer som kanske är på väg att dö ut.

MEN, det finns alltid personer som gör dumma saker och det inom alla intresseområden. Spel och film är bara väldigt lätt att anklaga om man bara ser dem på ytan. I det här fallet handlar det snarare om att folk inte alltid är de de tycks vara på internet. Lämna aldrig ut personuppgifter till okända människor på forum, chatt etc.

Många som spelar MMORPG gör det för att få en mer spännande tillvaro i livet. Att få uppleva den där fantasyvärlden med drakar, sagoprinsessor och magiker som Universum inte riktigt kan erbjuda. En del gör det också för att fly undan sina vardagsliv, i vissa fall problem de helst inte vill tänka på. Alltså är det inte spelen som skapar problem, problemen finns där redan innan. Jag hänvisar till Dataspelsbranschen. se och det inlägg som handlar om samma fall, för att läsa mer om vad MMORPG innebär för många spelare och varför de spelar det. Där nämns bland annat skadligt spelande som ett möjligt (men inte självklart) symptom på att allt kanske inte står rätt till för personen som spelar.

Själv tänker jag nu berätta om en bok som finns för utlån här i Dynamo och som handlar om personer som spelar MMORPG och varför de gör det. Alter Ego, Avatars and their creators, skriven utav Robbie Cooper. Boken börjar med några förord av författaren, som jag tycker är så bra att jag måste citera:

Four Years ago, I sat down at a computer, clicked a few buttons, filled out a text box, and in a few short minutes created something it takes the most accomplished novelists years to produce: a fictional character with a life of its own. The life in question, as rich with possible directions and desires as any Shakespeares protagonist's, began unfolding within moments.

Författaren intervjuvar sedan fler personer om deras liv i kontrast till sina avatarer. Till varje intervju finns två bilder, en som föreställer den verkliga personen och personens alter ego i den digitala världen. En utav intervjupersonerna säger såhär: Online it doesn' matter what you look like. En person som uppenbarligen känner att han inte blir respekterad på grund av sitt utséende.

Som jag tidigare nämnt, problemen finns inte i spelen. Problemen finns i den riktiga världen, spelen kommer fram där för att spelarna vill få bekräftelse och bättre självförtroende. För ärligt talat så är rätt många personer här i världen kassa på att ge positiv feedback och vara lite schyssta.


För övrigt tänker jag nämna att jag har stor lust att testa Hello Kitty Online. Ser ut som ett väldigt våldsamt MMORPG... ;)

tisdag 24 november 2009

Kulor i hjärtat

Augustprisnominerade Kulor i hjärtat av Cilla Naumann är en liten pangbok tycker jag. I åtta snapshotsliknande berättelser får man dimpa ner i Toms liv och vardag. För er som läst hennes tidigare bok Värsta brorsan så är det samma Tom som dyker upp här, fast nu tretton år. Lysande, ärligt och rakt på som en spark skrivs det om en begynnande tonårstid och svek, från vänner, sig själv och från vuxenvärlden. Små vardagshändelser som plötsligt kan framstå som skrämmande och främmande: smusslande vuxenhemligheter, en mörk cykelfärd, drömmar om kyssar, påtvingade släktingar och barndomsillusioner som spricker som ballonger.

Låna boken här:

söndag 22 november 2009

Muren


Titti Knutssons bok Muren är som en modern Ronja- och Birksaga, där en häst för två barn från hatandes folk samman. Sofia och Peter lever på varsin sida av en mur som delar upp de två folken krokodiler och gnagare i två skilda världar. Man får inte riktigt veta plats och land, oundvikligen tänker man på Västbanken, men namnen är svenska och antingen kan det vara vilket nutida konfliktland som helst, men också ett framtida svenskt skräckscenarie. Man får följa Sofia och Peter i vartannat kapitel där de berättar om sitt hat och rädsla inför varandras sidor, en alltmer upptrappande konflikt som blossar ut i ett krigstillstånd och panisk skräck inför vad som kan hända med deras familjer. Suggestivt och spännande i en brutalt otäck magisk realism. En bok som nog behöver pratas om efteråt.

Låna boken här:

fredag 20 november 2009

Människoätande människor i Märsta


Som så många andra tycker jag också att det här var en riktigt bra bok. Aase Bergs poesiroman är en liten kick att läsa. Allt är så klaffande med omslag, layout, språkmässigt och stilistiskt att det etsar sig rakt in i gommen. Man får följa de tre bästa vännerna Tove, Klara och Britta, som har bestämt sig för att aldrig bli så där bara vuxet stela. Tonårsskap ska bli vuxenliv och då måste man hitta sin väg, sitt sammanhang och mening. Tonårskaos och revolt och en ogenomtränglig vänskap som ändå ställs på prov genom förälskelser och svek. Det är rätt vanliga tonårsämnen men som här blir förpackade i en ny sprängande bra variant. Läs och smaka på orden!




torsdag 19 november 2009

Radio för den äkta Gamern

Har letat efter radiostationer som är lite utöver det vanliga, nämligen sådana som spelar spelmusik förstås!
Googlade radio stations video games fick fyra träffar som passade mitt val. Testade samtliga fyra men bara en utav dem fungerade för mig: AOL music. AOL passar extra bra eftersom det går att välja genre. Från Alternative till Best off. En utav de valbara är Soundtracks, där det finns en hel del spelmusik med. Men skulle jag känna för något annat, typ Julmusik (som de också har kategoriserat!) ,så är det bara att byta.

De andra jag försökte mig på var:
8-bit FM
Music4Games
JapanaRadio
Retro Arcade Radio

8-bit FM fick jag inget ljud ifrån, Retro Arcade Radio och Music4Games hade jättedåligt ljud och JapanaRadio kändes krångligt och jag var helt enkelt för lat för att orka installera några plug-ins. Behöver dock inte betyda att de inte fungerar för er.

Det som är lite extra kul med AOL music är att de har inom kategorin Soundtracks några stationer som är ännu smalare exempelvis, Anime och Final Fantasy(!). Det finns också en tio-i-topp lista där man kan lyssna direkt på de låtar som presenteras där :)

Älskar blue-grassversionen av Mario-temat som Gypsy Grass spelade upp på kanalen.

onsdag 18 november 2009

Hej! Jag heter Nina och gör nu min praktik på Stadsbiblioteket. Det är jag som ska hålla i Twilight-helgen som Sofia har bloggat lite om. Nu tänkte jag tipsa er om lite Twilightsajter och bloggar! Är ni intresserade av Twilight eller vill inträda denna populära värld så när detta något för dig. Tidningarna skriver om Twilight och det är en hett samtalsämne. Men bloggarna är de som har skrivit mest om detta!



Twilightsweden.se är Sveriges offeciella Twilightsida och det finns ingen chans att du missar något stort om du följer Twilightsweden! Du hittar enkelt fakta om The Twilight saga om du inte vet något om det och svämmar över av intervjuver med skådespelarna och nya bilder! Just nu har de en "read-along" på aktuella New Moon, med diskussionsfrågor på ett nytt kapitel varje dag.



Thetwilightsaga.se tillhör också en av de välkända Twilightsidorna. Här uppdateras det ofta med mycket bilder, klipp, interjuver, tävlingar och påminnelser! Om du inte kan få nog av Twilight är detta sidan du ska besöka.



Twicandy.blogg.se är där bl.a. jag bloggar. Vi bloggar självklart om alla nyheter och försöker plocka fram interjuver och bilder, gamla som nya! På Twicandy bjuder vi också på citat från böckerna och just nu kan man tävla om en stor New Moon-poster!

tisdag 17 november 2009

Vampyrfrossa

Vampyrcafé, onsdag 25 nov 16:00-18:00
Vi tipsar om vampyrböcker, pysslar och bjuder på vampyrfika. Du får en rabattkupong på 20% hos Bokia på valfri vampyrbok. V Frölunda Bibliotek/Point. Fri entré.

Filmstudio, torsdag 26 nov 16:00-18:00
Tema: Vampyrer & Kärlek.
För dig över 12 år. V Frölunda Bibliotek/Sagorummet. Fri entré men hämta biljett innan.

måndag 16 november 2009

District 9


Jag intruducerar mig själv här på bloggen genom en recention av en nyligen sedd film; District 9.

Filmen utspelar sig i en nutid då utomjordingar kommit till jorden och i mitt tycke ett bra val, rent filmmässigt att det inte utpelar sig i New York, L.A eller någon annanstans a lá Hollywood, utan det är Johannesburg i Sydafrika som är scenen.

Dessa utomjordingar välkomnas av oss jordbor likt hur nazisterna välkomnade judarna unifär.
Utomjordingarna som kallas "prawns"(= räkor) blir placerade i ett stort område likt en soptipp i form av ett näst intill ett koncentrationsläger, och ses på med förakt och fördomar av människorna i detta läger som heter just District 9.
Filmens huvudperson heter Wikus Van De Merwe och är en ambitiös ledare med ett leende på läpparna oftast som leder militära styrkor som frekvent tar besök in i District 9 för att hålla Prawns under uppsyn.

Det är intressant hur man kan få den här filmen filmad i dokumentärformat till att kännas som att om detta faktiskt hände, skulle det förmodligen utspela sig såhär i verkligheten.
Filmen hoppar dock av dokumentärkännslan efter halva filmen och faller mer åt thriller-skräck hållet, vilket jag starkt uppmuntrar!

Jag sammanfattar det hela att på något konstigt sätt är det en samhällskritisk film i form av Sci-Fi, dock känns det som en film man antingen hatar eller älskar.

// Christoffer

fredag 13 november 2009

Vill du testa att göra ett eget spel?

Sugen på att programmera ditt egna dataspel? Ett enkelt sätt att börja på är genom att testa Game Maker, ett program som gör det enkelt för en att göra sina första spel. Det finns en gratissversion att ladda ner och en Pro-version som förvisso kostar men gör programmeringsmöjligheterna fler. Man kan behöva lite kunskap om hur digitala spel är uppbyggda och eventuellt lite handledning första gången man använder programmet. Det finns nämligen många olika delar att börja med och det kan bli lite förvirrande, även för mig som nu använt programmet ett tag. På nätet finns många forum med tips på hur man gör kodningen smidigare, men förvänta er inga stora resultat - så här snyggt blev det häftigaste spelet jag gjorde, inte jättemycket action... Det kan helt enkelt ta ett tag att bemästra programmet.

På biblioteket finns en del böcker om spel och spel-design. Mina tips är All jordens spel och lekar av Frederic V. Grunfeld, Gamers Bible av Mark L. Chambers och Rob Smith och The complete guide to game developement, art & design av killarna: David McCarthy, Ste Curran och Simon Byron. De här böckerna förklarar inte hur du skall programmera, utan snarare är de till för inspiration men främst hur du skall tänka när du bygger ett spel (den förstnämnde nämner endast analoga spel, det är också den enda av dessa böcker som är på svenska). Ett spel är ofta uppbyggt i en massa olika regler som spelaren skall förhålla sig till för att klara spelet. Detta betyder att mediet som spelet sedan spelas i lika gärna kunde vart något annat. Tänk er Fifa 10 som brädspel istället... med lite tärningar och diagram går det att få ungefär samma spel. Fast det är klart, digitalt blir vissa spel smidigare, andra blir tråkigare...

Anyway! Chop-chop!

P.S. Till våren hålls här en workshop om speldesign och Game Maker. Håll utkik i vårprogrammet och anmäl er till den vettja!

Twilight-helgen närmar sig :D


Snart dags för premiären av New Moon, andra delen i Twilight-serien. Kolla första filmen här i Dynamo under vår Twilight-helg 27 - 28 November. Då kan du också gå på bokmärkresverkstad, boktips, t-shirtspimpning, twilightquiz och självklart få chansen att träffa en massa sköna twilightfans! Föranmäl dig redan idag genom att ringa 031 -368 33 02.

För filmen gäller 15-års gräns.

torsdag 12 november 2009

En rolig och trasslig bok


Hej alla goa läsare, Johanna här. Den här veckan har jag praktiserat på Askims bibliotek. Jag har ett bra lästips för er som längtar efter nya kärlekstrassel. Jag har läst Jane Fallons debutroman ”Dumpa Matthew”.

Boken handlar om Helen som är älskarinna till sin chef Matthew. Dom har haft ett förhållande i fyra år, men Helen står inte längre ut att vara den andra kvinnan och ber Matthew att lämna sin fru.
När han flyttat in och spridit ut sina saker i lägenheten kommer hon på att hon inte längre vill ha honom. Hon ser nu helt plötsligt alla brister han har, som aldrig tidigare funnits där. Hon gör allt för att stöta bort honom, hon säger nej till sex, slutar raka benen och beter sig som ett stort barn. Trots detta är han envis nog att få det att fungera.
Helen träffar genom en väninna en stilig ung man, när hon senare får reda på vem han är förstår man vilken omöjlig situation hon sitter i.
Låna boken här.

onsdag 11 november 2009

Det är Robin Hood jag vill ha!

Alla har vi väl sett den tecknade Robin Hood med en räv i huvudrollen (inte minst på julafton). Mats Wahls nya bok om rövaren från Sherwood-skogen har inte mycket gemensamt med den tecknade filmen. Det är blodigt, språket är gammeldags och Robin är ung, bara 16 år gammal.

Robin Locksley är yngste sonen i en bondefamilj i England. Han och hans familj hamnar i problem när de anklagar den lokale sheriffens soldater för kidnappning av systern Gro. Inte blir det bättre när de även hamnar i konflikt med prins Johans sändebud Guy av Gisbourne som är utsänd för att dra in skatt från bönderna. Skatten är hög och lämnar bönderna på gränsen till svält. Robins far Tom grips och kastas i en fängelsehåla. För att få sin far fri ställer han upp i en bågskyttetävling som sheriffen anordnar. Där träffar han på Marion, som är sheriffens skyddsling och han blir blixtförälskad. Frågan är om han lyckas vinna tävlingen och rädda sin far.

Det är en spännade bok som utspelas på medeltiden bland borgar och soldater i rustning. Författaren skriver med ett gammeldags språk (med ord som "niding" och "hiskliga") vilket försvårar för läsaren. Jag kan förstå tanken med att skapa en historisk inramning men boken hade blivit betydligt mer lättillgänglig för läsare som inte har svenska som första språk om man använt mer moderna ord.

tisdag 10 november 2009

Program för Dynamo XL - allt är gratis!

Nu är programmet för Stadsbibliotekets ungdomskulturvecka klart. Där kan du läsa om vilka konstnärer som ställer ut och vilka band som spelar.

Glöm inte heller Twilight Night!
Du anmäler dig på telefonnummer: 031-368 33 02.

Programmet för hela veckan hittar du här

lördag 7 november 2009

Foton från höstlovet på V Frölunda Bibliotek


Play It Big i stora salen.

Kampsportsföreningar på plats i gågatan.


Capoeira i full gång.


Minifilmsfestival i stora salen.

Torn Terror.
La Lampara Hombre.
Hör av dig om du också har gjort en film som du vill visa.

fredag 6 november 2009

De enorma möjligheterna i Little Big Planet, från musikvideos till miniräknare.


Ett kul sätt att mötas för första gången för en del besökare är att slå sig ner vid en annan spelare och bara börja lira. LBP är nu mera en kär vän i Dynamo. Ett spel som passar utmärkt med verksamheten: det är lätt att förstå och många kan spela samtidigt. Spelet har också en möjlighet att kunna erbjuda en stor variation av spelupplevelser, men inte minst den positiva och kreativa atmosfär som verkligen glittrar runt hela lilla stora planeten.


LBP går ut på att man har sin Sackboy/Sackgirl… Sack-träskmonster om man så vill… Whatever (beror på vad man gör det till^^)… och styr denna genom en bana från start till mål. Det går bra att säga att det här är ett plattformsspel, men även det beror juh vad man gör banorna till. För ja, Media Molecule har också skickat med en Editor för den som vill pröva att bygga en egen LBP-bana. De banor som följer med i spelet har miljöer som är jämförbara med scenografin i en 1700-talsopera (om jag får lov att vara fördomsfull även om jag inte kan så mycket om just ämnet opera): Helt fantastiskt rikt på detaljer! De varierar i allt från sydamerikanskt spökhus till indisk närbutik.


Med uppkoppling blir spelet lite bättre. Det finns då möjlighet att möta andra spelare och att spela andra spelares banor. Själv har jag gjort en bana som handlar om att rädda kycklingar från en ägg-fabrik, men uppenbarligen finns det bättre banor som folk hellre spelar (över 1 miljon!), vissa ett måste för LBP-fanet. Det är bara att välja och vraka efter eget tycke och smak. Allt från dinsosaurieöar till miniräknare eller banor som spelar sig själva.


Möjligheterna i spelet är det som gör att spelaren fortsätter spela det även när man har tagit igenom alla banor sommer kommer med. LBP är lite som en virtuell snickarbod eller digitalt dockskåp. Programmerarna har jobbat flitigt med att skapa olika material som banorna är uppbyggda i. De olika materialen skärs ut, klistras fast i varandra, bränns upp... Detta gör att skruvar, snören och annat som håller bitarna på plats ibland kan vara synliga och därför bara ökar charmen lite till. Scendekor.


När jag visar spelet för folk som spelar det för första gången vill jag förstås peka på alla häftiga smådetaljer först. Trots allt har Media Molecule lagt in en hel del småfunktioner som egentligen inte har något större syfte än att bara göra spelet lite charmigare. Småsaker som har fått mig att lägga flera timmar på spelet bara för att det är så himla gulligt! Till att börja med är det förstås att kunna ändra kläder på sin Sack. Men att spelet sedan är så avancerat att man till och med kan styra Sacks minspel, kroppshållning och fingrar… WOW! Vissa har blivit lite väl duktiga på att kontrollera sin marionett… kolla ett youtube-klipp här.


Som om det inte gjorde saken ännu bättre: kamerafunktion. Detta har gjort att jag ägnat timmar åt att ta ego-foton på min Sackgirl och alter ego: Debbie. Med så många uttryck man kan få ut ur sin docka är det lätt att fylla sin kvot av hårddisken snabbt. Nästa projekt är att fylla telefonen med bilder på Sack-tolkningar av min vänner. Hittils har jag dock bara lillsyrran, pojkvännen och farmor...


Bör förstås säga något om musiken också: catchig!

Skall också tipsa om att det förstås finns en massa bra DLC till spelet också. Personlig favorit är Metal Gear-kitet där du får lära dig vad H4H egentligen är!



Söt!----->


Rasmus tyckte så här om spelet: Jag tyckte det var underhållande och att de var rolig grafik. Miljön var också skön tyckte jag. Men eftersom jag har spelat spelet högst i 10 minuter så kan jag inte säga om jag tycker det är bra eller inte. Men av den tiden jag spelade så verkar de vara ett kul spel för de små och för de äldre.


Konsol: PS3 och PSP

PEGI (åldersgräns): 7+

Utvecklare: Media Molecule

Utgivare: SCEE


Källor: Dataspelsbranschen.se

Bilder från GamesPress.com