tisdag 22 december 2015

Pojkarna- en ungdomsbok skriven av Jessica SchiefauerBella, Momo och Kim är 14 år och håller sig mest för sig själva. Skolan ser de mest som ett nödvändigt ont och de gör allt för att hålla sig undan det tuffa killgänget. Deras elaka kommentarer gör dock avtryck på de tre vännerna.
De ägnar all sin lediga tid åt att umgås i Bellas trädgård eller i hennes växthus vid dåligt väder. Där inne är det som en egen värld - en färgsprakande väldoftande värld där de tre tjejerna förlorar tid och rum. Där kan de glömma bort att de är tjejer, att deras kroppar är i förändring och att allt är ett virrvarr av trassliga känslor och tankar. I växthuset gällde andra lagar. En dag öppnade Bella som vanligt ett paket med nya fröer och lökar, men längst ner i påsen ligger ett litet, litet skott. En blomma som visar sig ha oanade krafter som kommer att förändra allt.

Det som fick mig att känna så starkt för den här boken är Schiefauers intensiva och målande språk som ger boken ett intryck av mystik. Beskrivningarna av trädgården och växthuset gör att jag nästan kan känna den tunga doften av exotiska blommor.
Jag kan också känna igen mig i Kims motstridiga känslor, där hon egentligen inte alls vill befinna sig i en ung tjejs kropp som är på väg att bli vuxen. Det är en bra beskrivning av en tonårings inre strid, som jag tror många kan känna igen sig i.

2011 vann Jessica Schiefauer Augustpriset för ungdomsromanen Pojkarna.

I februari 2016 har filmen, som är baserad på Pojkarna svensk premiär.

Jessica Schiefauer var återigen aktuell hösten 2015 när hon ännu en gång tilldelades Augustpriset för romanen När hundarna kommer.

 
Emma Bladby, barnbibliotekarie och bokstartare på Angereds bibliotek
 

Inga kommentarer: