tisdag 15 december 2015

Iggy för alltid

Det här är en serieroman om att gå på högstadiet som är träffande på samma sätt som Lukas Moodyssons film Fucking Åmål var när den kom 1998. Boken handlar om Iggy som går i åttan och är en tonåring som både är osäker och vilsen samtidigt som hon är tvärsäker och har en stark integritet. Hon tycker skolan är tråkig, blir mobbad av några äldre killar och ägnar fritiden åt att spela mobilspel och kolla på äckliga klipp på Youtube. För det mesta hänger hon med sin bästis Julle – men när de börjar umgås med några i en annan klass så glider Iggy och Julle ifrån varandra. Och ingenting blir bättre när Julle får den briljanta idén att de ska torka Iggys mobil (som blivit blöt) i micron. Den smälter och går förstås inte att använda mer och Iggys mamma har inte råd att köpa en ny.

Så det är rätt tungt för Iggy och hon blir inte bara utanför i och med att hon inte har en mobil längre, dessutom har hon inte råd att äta ute tillsammans med de nya kompisarna för vilkas föräldrar pengar inte verkar vara något problem. Ändå gör Iggys mamma verkligen sitt bästa och deras relation är väldigt fint skildrad i boken. Hur Iggys mamma gör allt för att få pengarna att räcka till för att Iggy inte ska känna sig utanför samtidigt som hon ska uppmuntras till att ta ansvar – och till exempel inte torka sin mobiltelefon i micron. (Och kanske ta ett extrajobb för att tjäna egna fickpengar.)

Det låter kanske väldigt vardagligt och inte så spektakulärt men det är så fångat på pricken, både själva berättelsen och olika situationer men också i bilderna där mycket utspelar sig i små saker som ansiktsuttryck, bildrutor utan text, detaljerade miljöbilder och närbilder på dåligt bordskick och trosor med mensfläckar.

Iggy 4-ever är en fristående fortsättning på Nattbarn som kom 2013 och då fick Urhunden för bästa svenska seriebok.  Jag tyckte väldigt mycket om Nattbarn när den kom så jag hade väldigt höga förväntningar på Iggy 4-ever– men jag blev inte alls besviken. Tvärtom!

Låna här.

Läs också: 
Nattbarn

Fler serieromaner om att växa upp:  
Husfrid av Alison Bechdel 
Smålands mörker av Henrik Bromander 
Det är svårt att vara Elvis i Uppsala av Nina Hemmingsson
Pojken i skogen av Mats Jonsson 
Aldrig godnatt av Coco Moodysson 
Persepolis av Marjane Satrapi 
Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova (kommer i januari!)

Inga kommentarer: