tisdag 28 oktober 2014

Mera Fanfiction...


Nu under höstlovet sker ett samarbete mellan Askims, Högsbos, Gamlestadens och Älvstrandens bibliotek där vi har ett Harry Potter-tema med lite olika inriktningar på de olika biblioteken. I måndags 27 oktober var det premiär på Askims bibliotek och 11 förväntansfulla barn i åldern 7-10 år hade trotsat höstrusket och kommit till Hogwarts på bibblan. Här på Askims bibliotek hade vi valt att ha en kurs i Fanfiction-berättande. Det visade sig att vi hade ett magiskt flyt med detta för vår superduktiga prao Louise H., som skrivit inlägget om Fanfiction nedan, visade sig vara expert både på Harry Potter och Fanfiction. I måndags kom hon till Fanfictionskursen klädd i svart kostym, vit skjorta och med en Rawenclaw-brosch (dvs, en örn-brosch) på kavajen, hon var nämligen vår före detta student på Hogwarts. Det var fantastiskt roligt att ha henne med! Barnen sög i sig av Louises Harry-Potter kunskaper och när jag frågade ex-studenten om hur det hade varit på Hogwarts och vilka hon umgicks med när hon gick där berättade hon ingående och utan problem.
Så var det dags för barnens egen Harry Potter-fanfiction. Vi hade förberett genom att skriva ett brev från okänd svensk släkting till Harry Potter. Vår örtmagiker Hanna kom inrusande med det brådskande brevet och berättade att en uggla hade kommit flygande med det från Trolldomsministeriet. Vi läste brevet högt; brevet slutade med att Harry Potter har landat på Askims torg för att träffa sin okända svenska släkting. Därefter fick barnen själva hitta på vad som skulle hända i berättelsen. Detta är det fantastiska resultatet:

Det knackar på dörren till Askims bibliotek. Miss Louise går och öppnar. Utanför står en galen trollkarl som vill sälja falska trolldomsböcker till barnen i Harry Potter-gruppen. Han har redan lyckats sälja en falsk trollbok till Harry Potter om försvar mot svartkonst! Harry Potter går på tricket trots att han är den han är och 27 år gammal. Han som inte får nämnas vid namn (V) kommer till Askims torg. Det var han som förtrollade den falske försäljaren. Och det var den falske försäljaren som var den okända svenska släktingen. En illrosa jättelik drake flyger över Askims torg och räddar Harry Potter, som hoppar upp på den och flyger hem till England.

Efter att barnen hittat på denna berättelse spånade vi efter fler idéer om Harry Potter fanfiction att bygga vidare på. Här är några förslag:

-Det visar sig att Harry har en tvillingsyster som vuxit upp i frankrike och som nu läser trollkonst vid l’académie de magie de Beauxbatons i sydfrankrike…
-Harry Potter hamnar i elevhemmet Ravenclaw istället för Gryffindor…
-Om Malfoy skulle låtsas att han går över till den goda sidan…
-En berättelse om en tidigare okänd släkting till den Blodiga baronen…

Tack Karin, Hanna, Louise och alla på Askims bibliotek för en magisk dag på Askims bibliotek! Tack också Anna Rosengren för inspiration till skrivar/berättar/fanfiction-kursen!

/Elin

1 kommentar:

Anonym sa...

Himla kul var det! Kulturkalaset 2015 nästa.

/Hanna