torsdag 2 oktober 2014

Josephine Bornebusch, mest känd för att hon spelar Mickan i tv-serien Solsidan, där hon även skriver manus, har skrivit en ungdomsbok om en tonårstjej, Rut, som är intresserad av andra världskriget i allmänhet och Anne Franks öde i synnerhet. (Hon ägnar ungefär 50% av all vaken tid åt att tänka på Anne Frank, 30% åt andra världskriget i allmänhet och de resterande 20% åt att tänka på mer dagsaktuella saker, enligt henne själv). Utöver denna egenskap får man som läsare veta att Rut ser bra ut, är smartare än gemene man, har en flummig bror utan koll, en bästis som gillar porr, en lärare, “Snusk-Hasse” (han kallas så för pga hygienen inte för att han är pedofil), som inte kan räkna och en klasskamrat, Abbe, som hon inte kan bry sig mindre om trots att alla andra tycker han är skitsnygg. Romanen är skriven i dagboksform och börjar med att Rut funderar över vad hon ska kalla sin dagbok, Anne Franks dagbok hette ju Kitty, så Ruts dagbok skulle kunna få heta Dagge eller Bocke.

Rut är alltså rätt så bra på alla sätt och vis enligt henne själv och resten av världen har hon genomskådat (hon har dock inte helt och fullt genomskådat sig själv). Hon delar in klasskamraterna (som borde kallas för klassmedlemmar istället för klasskamrater enligt Rut) i olika djurgrupper; myrorna, parasiterna, katterna osv. Bland katterna finns det en med hög svansföring som Rut retar sig på. Hon anses ha skolans snyggaste jeansröv och borde enligt Rut tänka mer på vad hon kan göra för att förbättra världen och vad hon kan lägga sina pengar på för att hjälpa andra istället för att köpa dyra acnejeans.

Om Kattis bara kunde tänka “outside the box”, så kunde hon kanske lägga sina pengar på annat. Typ rädda lite liv eller något. Det finns faktiskt väldigt bra organisationer för sådant. Men så långt har hon väl inte tänkt. Jag undrar vad Anne Frank hade gjort i det här läget?

Rut skriver en anonym lapp med förslag på välgörenhetsorganisationer och lägger i Kattis skåp men till Ruts stora förtvivlan tar Kattis till sig kritiken och när Snusk-Hasse föreslår att klassen ska åka på klassresa motsätter sig Kattis som tycker att de ska skänka pengarna till barnen i “Himmalajja”. Rut måste nu till varje pris stoppa detta. Klassen ska till Amsterdam och gå på Anne-Frank-muséet.

Detta är en underhållande, rolig och skruvad bok med en uppfriskande nördig och självgod huvudperson som funderar mycket och som utvecklas genom romanen och lär sig tänka i nya banor.

/Elin, bibliotekarie på Askims bibliotek

Inga kommentarer: