onsdag 22 oktober 2014

Harry Potter fanfictions

I´m being followed by a moonshadow,
 moonshadow, moonshadow
 Leaping and a hopping on a moonshadow,

 moonshadow, monshadow
And if I ever lose my eyes,
If my colours all run dry,
 Yes, if I ever lose my eyes,
Hey… I won´t have to cry no more
 (Cat Stevens)

Är inledningen till kapitel 1, från Casting Moonshadows.
 Casting Monnshadows är en Harry Potter fanfiction skriven av ”Moonsign”, och måste vara en av de bästa fanfictions jag läst. Jag brukar inte vara ett stort fan av Wolfstar, men Casting Moonsadows fattade mitt tycke direkt.
För de som inte vet vad en ”fanfiction” är, så är det berättelser skrivna av både amatörer och professionella skribenter, där berättelsen utgår ifrån en redan existerande text/film/tv-serier/tecknade serier/ romaner/ datorspel. Författaren använder sig av redan existerande karaktärer och platser, men lägger även till sina egna karaktärer, platser och händelseförlopp. Fanfictions kan utspela sig efter eller före, eller samtidigt som den ursprungliga berättelsen, men oftast försöker författaren hålla sig så mycket till kanon som möjligt (kanon=den ursprungliga berättelsen).

Casting Moonshadows handlar om marodörernas (James Potter, Sirius Black, Remus Lupin och Peter Petergrew) alla år på Hogwarts. Självklart är det inte bara dessa karaktärer som dyker upp under berättelsens gång. Fictionen innehåller shipen; Wolfstar (Remus+Sirius), Jilly (James+Lilly) och Frally (Frank+Alice), och allt vad det innebär.
Att ”shippa” två karaktärer, betyder att man vill att de ska bli tillsammans, och ha en nära relation. 
Casting Moonshadows är som de flesta andra fanfictions; skrivna på engelska. Casting Moonshadows finns att hitta på Fanfiction.net, där alla möjliga fanfictions, inte bara Harry Potter fanfictions finns.
 På Fanfiction.net finns berättelser skrivna på ca 30 språk, bland annat engelska, spanska, franska, tyska och svenska. För att hitta svenska Harry Potter fanfictions på Fanfiction.net söker du på Harry Potter och väljer Swedish i ”Language rutan”.
Du kan också ladda upp dina egna fanfictions.  

/Louise H
Prao på Askims bibliotek


 

Inga kommentarer: