torsdag 7 mars 2013

Knivsegg/Robert Swindells

Tänk på detta.

Vad skulle du göra om du och dina kompisar varje dag kände er hotade av ett gäng killar i skolan? Inte nog med det, ni är inte fredade efter skolan heller. Eftersom ingen går säker för Hajarna. Inte i skolan och inte på fritiden. Inte någonsin…

framsida Knivsegg.inddTänk efter vad du skulle göra om dina kompisar började bära kniv för att skydda sig. Kanske skulle du börja undra om inte du också behöver en? För självförsvar är väl ok? Men hur får man tag på en kniv? Lägg till att du vill impa på en tjej. Inte bara en tjej, utan TJEJEN. Och ja just det, du är fjorton år och har inte koll på allt. Än.

Swindells har i Knivsegg (Knife-edge) skrivit en lättläst och tät ungdomsroman som vill få läsaren att tänka: ”vad skulle jag gjort om jag vore Sam?” Sam är alltså killen boken handlar om. Sam som är fjorton år. Sam som egentligen en hygglig kille. En sådan du och jag träffar varje dag. En vanlig kille.

Som vilken vanlig kille som helst begår Sam misstag. Fast de flesta misstag är trots allt ganska oskyldiga och ofarliga. Men har man otur begår man ett misstag som får allvarligare konsekvenser.

Ni kan vara lugna, jag skall inte avslöja mer om Sams misstag nu. Jag kan däremot säga att boken är mycket spännande och att jag tror att en del unga kan relatera till det Sam råkar ut för. Om inte helt och håller så åtminstone delvis.

Har du haft turen att inte begå några allvarliga misstag så kan du, om du läser boken om Sam, lära dig något om hur lätt saker kan gå över styr. Och hur det kan gå när det väl händer. Hur en vanlig, hygglig kille kan hamna fel. För att han vill impa. Eller vill sätta sig i respekt. Eller för att han helt enkelt är rädd. /Anders

Boken om Sam är utgiven på Argasso förlag som i första hand specialiserar sig på lättlästa böcker för ungdomar med lässvårigheter eller som har svenska som andraspråk. Knivsegg finns som vanlig bok, bok med skiva, ljudbok och e-bok.

Låna/beställ boken här!

Inga kommentarer: