måndag 21 maj 2012

Tänd på!

Strandberg, M - Eld - 29677805 Hur stor vits är det egentligen att skriva om böcker som alla redan känner till? Hur många av er har inte hört talas om Cirkeln och dessuppföljare Eld?

Jag vet inte vad det är för vits men jag skriver ändå eftersom det inte alltid är så viktigt att veta vad det är för vits att skriva om saker. Har ni inte läst Cirkeln och Eld så tycker jag ni skall göra det. Det är ganska kul när många människor har läst samma böcker, oavsett om man tycker det är bra eller dåligt så har man något att prata om.

Med Eld dras man vidare in i vardagen i Engelsfors för de fem utvalda häxorna som skall strida för det goda i kampen mellan gott och ont som skall ske där. De fem är tjejer i år två på gymnasiet som inte har så mycket mer gemensamt än att de är lika gamla och bor på samma lilla ort. Vad som gör den här boken så speciell? Det finns ju massor av amerikanska ungdomsböcker som handlar om ungefär samma sak.

Men  jag tycker att du skall läsa de här böckerna för att det handlar om Sverige och det lilla småsamhället. Tjejerna har olika roller, en är plugghäst, en annan tillhör något slags finare innegäng, en tredje festar hårt, en fjärde har haft det riktigt svårt och lever under socialens beskydd, en femte är deprimerad och mobbad. Jag funderar på att vara. Får man själv bestämma över vem man vill bli eller finns det på förhand givna roller  som man antingen slåss för att få eller också ohjälpligt ramlar in i? Riktigt intressant blir det när tjejerna råkar byta kropp och får kika in i varandras liv.

Men mest är det en spännande bok.  Kul blir det också med Rörelsen Positiva Engelsfors, en slags fanatisk sekt som bygger på att man skall se allt positivt och som håller på att ta över hela Engelsfors samtidigt som de är beredd att göra vad som helst för att krossa sina kritiker.

Boken finns att låna här.

Inga kommentarer: