fredag 6 maj 2011

Avd. Seriösa bokrecensioner

Kära församling,
mitt namn är Emil. Denna vecka (v. 18) har jag varit praktikant på Gamlestadens bibliotek. Jag har varit ganska arbetsam har jag fått höra. Efter min första dag fick jag rådet att ta det lite lugnare, om det var för mitt eget bästa eller för att uppgifterna skulle räcka veckan ut vet jag inte. Jag ska bara ta upp några av mina arbetsuppgifter, för jag skulle antagligen ändå glömma några. Hjärnan har ju en tendens att förtränga traumatiska minnen. Skämt åsido, det har varit roligt att jobba på bibliotek. Varje morgon har jag tagit hand om böcker som beställts från andra bibliotek, skrivit ut lappar och ställt böckerna i en hylla. Sedan har jag gått över till att placera ut återlämnade böcker på sin rätta plats, och att gallra ut de tråkiga böckerna som ingen vill läsa. Men viktigast av allt; jag har fått äran att kreera en egen utställning!


Ah, temat ja. Först tänkte jag bygga utställningen på temat "konspiration". Efter ett par försök att hitta några relevanta böcker tvingades jag inse att två böcker inte blir särskilt mycket till utställning. Modfäll, men inte slagen, letade jag vidare efter ett annat tema. Detta fick då bli "Nordisk Mytologi", ett ämnet som jag var mycket intresserad av för ett par år sedan. Redan när jag fick idén visste jag en bok jag skulle ha med. Synd bara att den inte fanns. Boken heter "Gudar och hjältar i nordisk mytologi" och är skriven av Brian Branston. Denna bok har jag otaliga gånger, eller kanske fem, läst från pärm till pärm. Trots att boken inte fanns till hands blev det tillslut en utställning, som finns till allmän beskådning på Gamlestadens bibliotek, vid ungdomsavdelningen. Huruvida detta är något bra eller dåligt kan jag inte säga, det får du gå dit och avgöra själv.

Nu, kära församling, ska ni få ett boktips som heter duga. Efter långa forskingssessioner märkte jag att det tidigare i bloggen hade skrivits om serien "Liftarens guide till galaxen", men inte om den sista delen. Den sista delen är egentligen inte den sista delen, eftersom Douglas Adams efter fem böcker försvann ut i oändligheten och eventuellt upptäckte betydelsen av 42. Denna sjätte del är skriven av Eoin Colfer, mannen bakom böckerna om Artemis Fowl, och heter "Och en grej till...". Jag tänker inte fördärva någons läsglädje genom att säga för mycket, men det förekommer en grön odödlig rymdvarelse som förolämpar folk, samt en vild jakt på en gammal gud. Jag har ett tips på hur man enkelt får reda på mer om en bok. Man läser den. Denna bok är sannerligen läsvärd. När du ändå är på biblioteket och beundrar den vackra utställningen kan du passa på att låna boken. Den står strax brevid utställningen i Science fiction- och Fantasyhyllan. Och du, har du inte läst de tidigare böckerna finns även de där. Praktiskt.


Så här i slutet av min vecka på Gamlestadens bibliotek vill jag passa på att tacka personalen för en trevlig vecka, samt tala om att jag skickar min psykologräkning med posten. Och med alla er bloggläsare skulle jag vilja dela ett citat som jag finner passande.


Det är ett stort misstag att tro att vilket problem som helst kan lösas med endast potatis.

- Douglas AdamsMed dessa visa ord lämnar jag ordet till nästa talare.


Med vänliga hälsningar, Emil.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket roligt! Författare på gång eller?