tisdag 23 november 2010

Vår framtid!

Anna och Michaela håller på med projektet Vår framtid! i Biskopsgården. Det riktar sig till ungdomar mellan 13-20 år och dom sysslar med teater, drama och film. På affischen dom gjorde inför första träffen står ord som förändra, förbannad, rättigheter och samhället.Vår framtid! verkar inte bara handla om att öva in några repliker till nån pjäs. Jag mailade några frågor till dom för att kolla upp projektet lite närmre:

Hur kom projektet till och varför just i biskopsgården?
Vi lärde känna varandra under vår utbildning till dramapedagoger och bestämde oss för att vi ville skapa ett projekt där vi kan ge ungdomar verktyg till förändring. Eftersom vi båda bor i Biskopsgården så föll det sig naturligt att vara här.

Hur går det till rent praktiskt, vad gör ni egentligen? Och vad har ni för grupper?
Hmm., jo rent praktiskt går det till så att vi träffas 1 gång i veckan och gör olika övningar och lekar tillsammans, drama och teaterövningar. Efter det brukar vi ta upp något viktigt ämne som är angeläget. De senaste gångerna har vi arbetat med mobbing, rasism och jämställdhet. Utifrån det får ungdomarna jobba fram olika teaterscener som har en tydlig orättvisa som vi sen tillsammans försöker förändra till något positivt. Framför allt har vi kul ihop. Det är mycket skratt, haha.
Just nu har vi två grupper. En på måndagar på vårvindens fritidsgård och en på tisdagar i folkets hus lokaler på vårväderstorget. Ungdomarna som valt att vara med är mellan 13 och 18 år.

Hur kommer det sig att ni själva började med teater?
Jag, michaela, började med teater när jag gick på gymnasiet. Jag visste inte vad jag ville bli, så av en slump hamnade jag på teaterprogrammet. Jag märkte att jag tyckte det var grymt kul att spela olika roller och jag utvecklades massor. Efter gymnasiet lyckades jag arbeta i olika teatergrupper och sen fortsatte jag att plugga olika teaterutbildningar för jag kände att jag ville lära mig mer.

Anna var med i en teatergrupp som gjorde föreställningar från 11 års ålder. Efter att under högstadiet inte ha hållit på så mycket med teater blev ändå det estetiska programmet ett självklart val på gymnasiet. Efter att ha rest och sett hur man använder sig av teater bland annat i Chile bestämde jag mig för att jag ville bli dramapedagog.

Vad finns det för framtidsplaner?
För Vår Framtid! så hoppas vi på att fler ungdomar i Biskopsgården vill och vågar engagera sig.

Hur gör man om man vill engagera sig i vår framtid?
Då kan man höra av sig till oss. Antingen på vår mobil (0737664486), mail (kulturvardagsrummet@gmail.com) eller facebook.

Collaget tackar så mycket för svaren och önskar er all lycka i framtiden!

Inga kommentarer: