torsdag 25 november 2010

En vecka med snö och barnfavoriter

Hej! Jag heter Alice och är dagens gästbloggare. Idag har jag min fjärde och sista praktikdag på Frölunda bibliotek, en paus från mina samhällsstudier i trean på gymnasiet. Undrar just var tiden tog vägen. Det som slagit mig mest under den här korta veckan är hur många böcker det finns som jag vill läsa. När vi sätter tillbaka böcker på hyllan kan jag inte låta bli att tänka "Jamen den måste jag ju läsa snart! Och den! Och den!", "Den här verkar många låna.." och "Oj, har hon skrivit den här också?". Är det här en typisk första-veckan-grej, eller tänker bibliotekarier såhär hela tiden? Hoppas inte det, det börjar nästan bli jobbigt. Och jag är ju en sån där person som gärna börjar läsa på flera böcker samtidigt bara för att jag inte har tålamod att ta mig an dem en och en. Men jag har verkligen fått massor av inspiration! Nu är jag halvvägs in i fler böcker än någonsin tidigare.

Mest har jag fått följa med Anna-Karin och Jennie på barn- och ungdomsavdelningen. Det kan ha varit både den bästa och sämsta avdelingen för mig att vara på. Det har varit väldigt intressant med sagostundsmöten och mysigt att sortera böcker och samtidigt höra en förälder som läser en saga för ett storögt barn i bakgrunden. Men det har också varit en riktig nostalgifälla. Att jobba här kan inte vara lätt, själv vill jag helst samla på mig alla mina gamla favoriter och sätta mig i ett hörn istället för att ställa tillbaka dem på hyllan. De här böckerna vill jag ju också läsa om! Det finns så många bra. Allt från kapitelböcker av Viveca Lärn till bilderböcker av fantastiske Sven Nordqvist, skaparen av bland annat Pettson och Findus. Så många hemska barnböcker det finns också, böcker där pojkar leker med brandbilar i blå galonbyxor medan flickorna bakar småkakor i puffiga klänningar. Ska barn verkligen få läsa sådant?

Som om inte det var nog har jag dessutom fått lust att läsa alla nya böcker som kommit ut för grundskolan, i och med en del arbete med Bokjuryn nu i veckan. Vi har packat upp och packat om böcker som ska skickas ut till olika klasser och bedömas av eleverna. En av dem har jag åtminstone hunnit läsa - Solveig Olsson-Hultgrens bok Bara vara Jennie. En bok med ett inte allt för ovanligt tema men som fortfarande berörde och var väldigt bra.

De här dagarna har jag lärt mig väldigt mycket mer om bibliotek och kultur, men också om hur mycket jag inspireras av att bara vara här. Hoppas ni byter ut filtarna mot tjocktröjor och halkar er hit! Det är nästan jobbigt inspirerande att bara ta sig tid och ströva runt bland bibliotekshyllorna.

Alice

1 kommentar:

Anna sa...

Alice!

Vad fint du skriver! Och ja, bibliotekarier vill läsa allt hela tiden - det är vårt (eller i varje fall mitt) dilemma, vilja läsa allt men måste välja några få. Och så passerar alla dessa fina, fantastiska, sorgliga, roliga, underbara bara förbi under näsan på en. I nästa liv ska jag bli miljonär så jag kan få läsa jämt.