måndag 21 juni 2010

Olycklig kärlek med somrigt omslag

En lite äldre bok som är perfekt att läsa på sommaren (och som har tidernas mest somriga omslag) är När du blundar tittar jag av Gunnar Ardelius (låna här).

Harry lever ett något komplicerat liv. Hans pappa har lämnat den psyksjuka mamman och skaffat sig en ny familj. När mamman ligger inlagd på psyket bor Harry själv i den tomma lägenheten i Stockholm och betalar räkningar med de pengar som pappan trycker in genom brevinkastet på nätterna. Pappan är feg av sig och vill inte träffas ansikte mot ansikte.

Ljuset i Harrys liv är flickvännen Sally men hon tar tåget till Berlin för att plugga i den tyska huvudstaden. Ingen katastrof i sig kanske men när Harry kommer på besök är något annorlunda. Hon är distanserad och mer sugen på att upptäcka världen än att vara tillsammans med Harry. De glider i sär och kärleken tar slut. Olycklig tar han tåget tillbaka till Stockholm där de enda som kan få honom glad igen är hans småknasiga farfar och hans vän Valentin som har en väska fullpackad med vin.

Temat för boken är olycklig kärlek och om hur människor i ens närhet kan hjälpa en igenom den svåra tiden efter att det tagit slut med den man älskar. Hur nattsvart allt än kan kännas finns det alltid ett ljus i slutet av tunneln. Till skillnad från Gunnar Ardelius tidigare bok Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket som var skriven på ett lite speciellt sätt (med korta, lösa stycken) är den här skriven mer som en vanlig bok med ett rakt berättande.

Inga kommentarer: