torsdag 24 juni 2010

Med ryggen mot målet

Med ryggen mot målet höll han undan en motspelare med vänstra armen, tog ner bollen och snurrade runt för att skjuta. En back blockerade vägen. När David vek undan klippte backen till bollen, som träffade Davids knä och studsade rakt upp. I nästa ögonblick låg David raklång i luften och sprattlade iväg en cykelspark mot bortre stolpen.

Så kan det låta i Bengt-Åke Cras fotbollsbok Drömmar som krossas (låna här). Boken handlar om David Linder, en talangfull spelare i den lilla Stockholmsklubben Ekudden, som drömmer om att få spela i allsvenskan med Hammarby. Han tränar stenhårt på och utanför planen och efter att ha gjort två drömmål i en cupfinal blir han kontaktad av Hammarby som gärna vill ha honom. Men hans föräldrar hotar att förstöra allt - de är helt ointresserade av fotboll och då pappan fått nytt jobb i Malmhammar vill de flytta från Stockholm. Precis när allt Davids slit och träning äntligen skulle betala sig! Kommer han någonsin få en sådan chans igen?

Det här är en bok för alla oss som dragit på sig matchtröjor och plöjt fram på fotbollsplanen i jakt på bollen och med drömmar om att spela för något storlag. Det är mycket tacklingar, skott som går i stolpen och fotbollsdramatik i största allmänhet. Det är spännande och ett högt tempo med många matcher som beskrivs på ett levande sätt. I dessa VM-tider kan det vara skönt att varva matcherna på TV med en bra bok. Fotbollsälskare, läs!

Inga kommentarer: