onsdag 5 maj 2010

En erövrare kommer tillbaka

Jag vet att ni är många som är ena riktiga hejare på att läsa engelska så därför tänkte jag tipsa om en mörk fantasyhistoria på engelska, The conqueror's shadow (låna här) av Ari Marmell.

Den handlar om den beryktade krigsherren Corvis Rebaine, Österns skräck. Boken börjar med att han efter ett långt erövringskrig begår ett fruktansvärt misstag och förlorar hela sin armé. Han tar Tyannon, en adelskvinna, som gisslan för att kunna fly och försvinner spårlöst. Livet i landet Imphallion, där Corvis härjat, återgår till det normala.

Vad man inte vet är att Corvis Rebaine tagit sig ett annat namn och slagit sig ner på en liten gård tillsammans med Tyannon och skapat sig ett nytt liv som bonde. Där lever han lugnt i 17 år innan Imphallion återigen hotas av krig. En ny krigsherre, Audriss, har dragit in i landet och kopierar Corvis Rebaines taktik. När Audriss trupper hotar Corvis familj ser han sig tvungen att ge sig ut på slagfältet igen. Men först måste han hitta sina gamla allierade, trollet Davro, häxan Seilloah och demonen Khanda. Att hitta dem blir lätt men att övertyga dem om att hjälpa honom blir svårare - de hatar honom nämligen.

En sak som är lite konstig och som aldrig riktigt förklaras är varför Tyannon blir kär i Corvis och väljer att gifta sig med honom. Hon var ju gisslan hos mannen som halvt ödelagt hennes land? Det enda som sägs är att Corvis är något av en dubbelnatur som både är grym men samtidigt öm och snäll. Krävs det inte lite mer än så för att förlåta erövringskrig och massmord?

Det här är en standardhistoria om en fallen hjälte som än en gång måste ut och slåss för sin familj. Det är mörkt och brutalt men även bitvis roligt när Corvis och demonen Khanda slänger käft med varandra. Kanske inte den bästa fantasyn jag läst men helt klart läsvärd!.

Musik som passar till boken är musklig hårdrock som Iron Maiden och Manowar.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholmssyndromet

Som förklaring till varför hon gifter sig med honom.