fredag 18 december 2009

Om du klurar på bra böcker att läsa under jullovet......så kommer en liten lista här med tips på några av årets böcker. Kanske kommer det även en lista med årets bästa böcker senare...

Absolut Per Nilsson av Per Nilsson: Sista (?) boken där alla karaktärer från hans tidigare böcker möts i en ultrametabok.

Bara inte du av Katarina von Bredow: Förbjuden kärlek och om att bli vuxen.
Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo: Stark debut om självsvält och om kampen mot denna och omgivningen. Riktigt bra.

Blod av Åsa Anderberg Strollo: Om att tvivla på sitt ursprung, föräldrar och blodsband, om kärlek och miljöengagemang.
Bortom världen utanför av Hedvig Andersson: Årets kanske magstarkaste bok om sektliv.
Det brinner i mitt huvud av Camilla Lagerqvist: Om svarthet i huvudet, diagnoser, skolhat och lite kärlek.
Det viskande barnet av Mårten Sandén: Fortsättningen på Den femte systern. Som en thrillerfantasyliknande Milleniumtriologi (men så himla mycket bättre).
Djävulens märke av Magnus Nordin: Skräckthriller med magi om 1600-talets häxprocesser och manipulation i modern tappning av tv-programmet 9a. Ruggigt och bra.
Ett hål i själen av Kjetil Johnsen: Deckare i typ tio delar om fyra vänner varav en hittas mördad. Spänning, kärlek och relationer.

Ett nytt liv på köpet av Emma Granholm: Vardagsbra om ensamhet och om att börja om på nytt, om att försöka få nya vänner när man aldrig har haft och inte vet hur man gör och om vänskap som inte alltid är självklar.

Fallen flicka av Christina Wahldén: Balkongflickor. Om Rona som måste slåss mot sin familj för att få ha ett eget liv. Gripande och frustrerande om kamp och förtryckthet.
Fighting Spirit av Markus Zusak: Rakt in i magen om två bröder, om boxning och om mod av författaren till förra årets succébok Boktjuven.
Glöm mig inte av Anne Cassidy: Spännande om en gammal unken hemlighet och mediehets.
Hatar att älska av Josefin Schygge: Mörkt om ensamhet, vänskap och svek och om vuxnas svek och om en tro som går för långt.
Hon heter Beatrice av Bo R Holmberg och Dagarna jag glömde av Arne Svingen: Serieromaner. Båda är rätt mörka om ensamhet, svek och kärlek.
Kulor i hjärtat av Cilla Naumann: Åtta korta täta kapitel om att bli tonåring och vardagsrealism som går rakt in.
Känslan av att hoppa av Ingrid Olsson: Om extremblyghet som äter upp en inifrån. Om ensamhet i brevform. Tårdrypande och känslosamt.
Muren av Titti Knutsson: Starkt och tänkvärt i magisk realism-tappning om konflikter, rädslor, mod, krigskänslor och vänskap.
Människoätande människor i Märsta av Aase Berg: Poesiroman om vänskap som bultar lite under huden.
Natthimmel av Sofia Nordin: Hyllad av många som årets bästa bok. Om ensamhet, vänskap och lajv som ett livsbrytande förhållande. Subtilt och starkt.
Offensiv Röda Nunnan av Monica Zak: Verklighetsthriller och fortsättningen om gatubarnet Felix. Magstarkt om social städning i Guatemala.
Om du var jag av Jessica Schiefauer: Om vänskap, om att bli vuxen och om att våga vara sig själv.
Om jag stannar av Gayle Forman: Tårdrypande och sorgligt om att förlora hela sin familj och behöva ta beslutet om att följa med eller leva vidare för de som finns kvar.
Rubinröd av Linzi Glass: Sydafrika och apartheid och en modern Romeo & Julia historia om mod och tysta hemligheter.
Shoolen av Douglas Foley: Fristående fortsättning på Shoobre. Om totallojal vänskap, den stora kärleken á la Romeo & Julia fast i förortstappning,
Svenhammeds journaler av Zulmir Becevic: En blandning mellan Ett öga rött och Berts dagböcker á la Foley. Om utanförskap i dagboksform, trassliga problem och lite ouppnåelig kärlek.
Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck: Om att börja om och bryta ensamhet genom flytt. Vardagligt och bra som alla Lindbäcks böcker.

Inga kommentarer: