tisdag 7 juli 2009

En gammal goding!

Här kommer ett tips på en lite äldre bok som fortfarande håller!

Det är en historia om omöjlig kärlek mellan en tjej och en kille som är olika som natt och dag. Vi får följa berättelsen ur tjejens perspektiv och hon berättar vad som händer.
Hon heter Emilia Martinez och bor tillsammans med sin mamma och sin lillebror Pedro i en förort till Stockholm som heter Rågby. Emilia har MVG i alla ämnen, pluggar jämt och planerar att bli en advokat när hon blir stor.
I hemlighet är hon kär i klassens bråkstake, en kille som heter Johan. Han sysslar med graffitti och klotter, är uppe hela nätterna och skolkar mycket från skolan. Johan har åkt fast för klotter och hans mamma tvingas jobba extra för att kunna betala av hans böter. Den ende som Emilia kan berätta om sin hemliga kärlek för är kompisen Kristina.
Frågan är hur hon ska kunna ta kontakt med Johan? De har aldrig pratat med varandra. Svaret på den frågan får Emilia en dag i skolan när hon räddar Johan undan polisen. Som tack för hjälpen bjuder Johan henne på en fika. Emilia är överlycklig och dödsförälskad. Är detta början till något alldeles, alldeles underbart?

Detta är en lättläst och spännande berättelse om hur himlastormande den första kärleken kan vara och hur personer med helt olika bakgrunder kan dras till varandra. Frågan är hur det ska gå och om den omöjliga kärleken kan fungera. Författarinnan Simonette Schwartz lyckas på ett lättläst sätt redogöra för alla de snårigheter och känslostormar som vi kallar "kärlek". Själv känner jag igen mig mycket i vad hon skriver och dras med i handlingen. Man läser sida upp och sida ner för man vill verkligen veta hur ska det gå för Emilia. Är Johan lika intresserad som henne? Eller är hon olyckligt kär i en kille som inte vill ha henne?

Musik som passar som soundtrack till den här boken är Bright Eyes och Red house painters.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En hälsning från medläsaren Lena Kjersén Edman.
Kul att du föreslår soundtrack!
Arbetar ni så på ditt bibliotek - alltså att ni kombinerar boktips med musiktips?
Är det, i så fall, du eller eleverna eller musikläraren som kommer med förslag om lämpligt soundtrack?

Jag tror att man mycket mer än vad som är vanligt idag kan samarbeta svenska- musik. Och svenska - bild.
Det sista har jag prövat. D v s eleverna har fått göra nya omslag till ungdomsböcker efter att ha läst dem. Det ger upphov fantastiska diskussioner om vad som är viktigast i berättelsen, hur protagonisterna ser ut, miljön, tidsmarkörer med mera, med mera.

Kristian sa...

Hej!

Det är jag som kommer med förslagen. Man lyssnar ju ofta på musik när man läser och det finns ofta viss musik som passar med bokens sinnesstämning.

Jag arbetar på ett vanligt folkbibliotek men har tidigare varit skolbibliotekarie. Att arbeta ämnesintegrerat är jättebra och det var precis så vi gjorde på Östergårdsskolan där jag arbetade tidigare. Väldigt intressant tanke att samarbeta mellan musik och svenska!