Böcker om andra världskriget brukar inte skildras ur tyskt perspektiv men boken Ulrike och kriget av Vibeke Olsson gör det. Oj oj, en sån bok! Jag läste den på spårvagnen och det gick så långt att jag längtade till att jag skulle sätta mig på spårvagnen på morgonen bara för att kunna läsa.
Den handlar om den tyska flickan Ulrike som matats med Hitlers propaganda sedan hon var liten och är helhjärtad nazist. Hon tror blint på Führern och att han ska ge rättvisa och frihet till Tyskland. De som inte håller med kallar hon landsförrädare och hon anger sina antinazistiska grannar till Gestapo och är väldigt stolt när hon får en utmärkelse för det i sin Hitlerjugend-förening.
När kriget bryter ut tror hon att det ska bli en lätt seger för det mäktiga Tyskland. Men inte ens när kriget drar ut på tiden och de allierade börjar bomba hennes hemstad München tvivlar hon på Hitlers storhet.
Det här är en väldigt välskriven och obehaglig bok där en persons blinda tro på en politisk ledare och en politisk ideologi skildras på ett väldigt realistiskt sätt. Med andra ord, en obehaglig skildring av en fanatiker.
tisdag 31 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar