tisdag 17 januari 2012

Invigning av Barnkulturåret 2012

Nu på lördag, den 21 januari, invigs det som kallas barnkulturåret. Vad är då det? Jo, enligt artikel 31 i FN:s barnkonvention har alla barn rätt att ta del av, och delta i, konstnärlig och kulturell verksamhet, och det har man bestämt sig för att uppmärksamma och jobba med!

Under året ska man i Göteborg ”uppmärksamma barns kreativitet och främja barns perspektiv och delaktighet [i kulturlivet]”. Thomas Martinsson, som är är politiker i Göteborgs kommunalråd säger att ”Ett barnkulturår i Göteborg är en sorts språngbräda för oss, så att vi tillsammans ska kunna bli ännu bättre på att värna barns rätt till konst och kultur”.

Det låter väl bra? Men – händer det något roligt på invigningen då? Ja! Det gör det. Hela helgen är en invigningshelg, och det händer saker för barn och unga runtom i Göteborg, som det är gratis att gå på. Ett par exempel:

Lördag 21/1:
-         Pusterviksteatern hänger på Stora Teatern
Prova på cirkuskonster! Kl. 11-14

-         Göteborgs Lilla Filmfestival på Biografen Draken (på Järntorget)
Film, workshops, mingel och vimmel, från kl. 16

Söndag 22/1:
-         Röda Sten håller graffitiworkshop
Graffitimålaren Jonathan Josefsson (Ollio) har föreläsning kl. 12.30-13.30, graffitiworkshop kl. 14-16.30 (12-26 år)

-         Göteborgs stadsbibliotek har bokgfest och FIFA-turnering
FIFA-turnering kl. 13. Manga-workshop och tipsa om en bok – få en bok!

Vill du veta mer om vilka grejer som händer? Här kan du läsa mer om vad som finns att göra under invigningshelgen, och här kommer det fyllas på med mer av de roliga saker som kommer att hända under Barnkulturåret 2012 i Göteborg!

Inga kommentarer: